Početna Gradske teme U toku radovi na izgradnji tunela i vijadukta “Čortanovci”

U toku radovi na izgradnji tunela i vijadukta “Čortanovci”

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišli su gradilište na deonici pruge Stara Pazova – Novi Sad, gde se grade tunel i vijadukt “Čortanovci”.

Radovi se izvode u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte.

Vijadukt “Čortanovci” dužine je tri kilometra i nalazi se na izlazu iz tunela na mestu gde se brdovit teren spušta u ravnicu. Nosiće ga 58 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara.

Vučić je zahvalio srpskim i ruskim radnicima na obavljenom poslu i poručio da će to promeniti izgled Srbije.

– Želim svima da se zahvalim na ovom veličanstvenom danu. Ovaj rezultat će biti podstrek da se nastavi sa investicijama i u drugim delovima Srbije. Čestitam vam svima i hvala što gradite Srbiju, treba da se ponosite pred svojom decom i unucima – rekao je Vučić.

Pruga se gradi za mešoviti putnički i teretni saobraćaj, biće elektrificirana i projektovana za brzine do 200 kilometara na čas.

Predviđeno je da se ova deonica završi do kraja 2021. godine.

Vučić je istakao da je veoma zadovoljan kako radovi napreduju i da će se, kada projekat bude završen, od centra Beograda do centra Novog Sada stizati za 30 minuta.

Potprеdsеdnica Vladе Srbijе i ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović rеkla jе da ćе modеrnizacija žеlеznicе omogućiti da Srbija postanе nеzaobilazna ruta i u žеlеzničkom saobraćaju i da zajеdnički projеkti sa Ruskim žеlеznicama doprinosе tom cilju.

Projеkat sе finansira iz ruskog krеdita za modеrnizaciju srpskih žеlеznica. Vrеdnost posla jе 337,6 miliona dolara.

Izvor: 021
Foto: Ministarstvo saobraćaja