Početna Gradske teme U toku radovi na obnovi fasada i krovova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave

U toku radovi na obnovi fasada i krovova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave

0

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić obišli su radove na obnovi fasada i krovova u podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Reč je o realizaciji Programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu koja je počela 2017. godine, a od 2018. godine obnavljaju se i objekti u starom jezgru grada. Do sada je rekonstruisano 84 objekta, a u ovoj godini planira se sređivanje još 32.

“Obnova podrgađa i starog gradskog jezgra jedan je od najvažnijih programa koje realizujemo u okviru projekta Evropska prestonica kulture, jer ostaje kao legat budućim generacijama i otvara velike mogućnosti za dalji razvoj grada, posebno imajući u vidu planove za podgrađe koje bi trebalo da preraste u svojevrstan kulturno-turistički centar. Uloga kulture u razvoju turizma i ekonomije je nesporna, i više se stvari ne mogu razdvajati, već se moraju posmatrati i tretirati u sinergiji. Multidisciplinarni pristup je ono što karakteriše delovanje Grada i Uprave za kulturu, okupljanje ljudi raznih profesija oko iste ideje, a to je da ulepšamo naš grad, da ga opleminimo novim kvalitetnim sadržajima i da budemo u korak sa vremenom i razvojem. Imamo ogromnu podršku Republike Srbije da sprovedemo velike poduhvate poput ovog, a vrednost do sada ugovorenih radova iznosi blizu 340 miliona dinara”, istakao je Dalibor Rožić.

On je takođe naveo da Grad čuva kulturno i arhitektonsko nasleđe, ali i da je potpuno otvoren za novo i moderno.

“Dobar primer za to je revitalizacija tzv. Kineske četvrti koja polako postaje Kreativni distrikt i koja će biti meka stvaralaštva u najširem smislu, na raspolaganju kreativcima i umetnicima, ali i građanima. Decentralizujemo kulturu, otvaramo Kulturne stanice svuda po gradu, a cilj nam je da maksimalno aktiviramo Novosađane da učestvuju u društvenom i kulturnom životu, i da svi zajedno doprinesemo tome da Novi Sad postane još privlačnije mesto za život”, rekao je Rožić.

Prema rečima Siniše Jokića, Republika Srbija zajedno sa Gradom četiri godine intenzivno pomaže obnovi graditeljskog nasleđa Novog Sada i Petrovaradina.

“Iako je projekat obnove izuzetno zahtevan, rezultati su vidljivi i možemo biti ponosni što su za njegovu realizaciju izdvojena sredstva i što možemo da nastavimo da ga realizujemo po standardima konzervatorsko-restauratorske struke kako bi se očuvala ambijentalna vrednost svih objekata u podgrađu”, rekao je Siniša Jokić.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay