Početna Gradske teme U Veterniku zbog šlepera pucaju kuće

U Veterniku zbog šlepera pucaju kuće

Meštani Veternika već godinama imaju problem s vozilima koja danonoćno tutnje Ulicom Kralja Petra I, naročito zbog kamiona težih od pet tona koji skraćuju tranzitni pravac te povezuju Futog sa Sajlovom preko Veternika.

Vozači voze mnogo brže od dozvoljenog, ulica je uzana i jedva da ima pešački prelaz, uz nju je dečje igralište, a u blizini je i škola, što predstavlja dodatnu opasnost po bezbednost dece, a i starijih žitelja. Otkako je Bulevar Evrope spojen s auto-putem, saobraćaj kroz ovu veterničku ulicu je povećan. Kako piše “Dnevnik”, bilo je nekoliko pokušaja potpisivanja peticija, mesna zajednica je slala dopise Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve i Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, ali su odgovori uvek bili ustaljeni i bez rešenja na vidiku.

Predsednik MZ Veternik Nedeljko Klisurić poslednji put nadležnima se obratio 14. septembra.

– Tražili smo da se zabrani saobraćaj vozila teža od pet tona i da se stave usporivači brzine, kao i to da se brzina ograniči. Ulica Kralja Petra I je postala tranzit, a nama je to kao centar. Veći deo saobraćaja iz Bačke Palanke je usmeren ovde jer oni skraćuju put tranzita nekoliko kilometara i tako stvaraju veliki rizik, ugrožavaju saobraćaj, infrastrukturu, decu… Objašnjenje koje smo dobili je da taj putni pravac povezuje dva regionalna puta, odnosno put prvog B reda 12 Bačka Palanka – Novi Sad, s putem drugog A reda Novi Sad – Rumenka – kazao je Klisurić.

Veterničani se, s razlogom, boje za bezbednost svoje dece, a pričaju da im se kuće tresu kada ulicama prolaze teški kamioni. Nekima su već zidovi i popucali.

U Upravi za saobraćaj i puteve ističu da “u Veterniku trenutno ne postoji nijedna saobraćajnica kojom bi mogao biti vođen teretni saobraćaj”, a da je, što se tiče uvođenja mera usporavanja saobraćaja i postavljanja saobraćajne signalizacije, u planu izrada projektne dokumentacije za celo naselje. Privremeno rešenje bi bilo rešavanje usporavanja saobraćaja u pomenutoj ulici i u planu je izrada projektne dokumentacije, kažu iz Uprave. Regulisanje nepoštovanja propisanog ograničenja brzine je u nadležnosti Policijske uprave Novi Sad.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay