Početna Gradske teme U Vojvodini 400 dece smešteno u 260 hraniteljskih porodica

U Vojvodini 400 dece smešteno u 260 hraniteljskih porodica

0

Skoro 200 dece u Srbiji čeka da bude usvojeno, a 764 para spremna su da postanu usvojitelji, podaci su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od 198 dece za usvajanje, trenutno je 72 u postupku izbora usvojitelja iz inostranstva, jer niko iz naše države nije zainteresovan da obezbedi krov nad glavom tim mališanima. Takođe, 35 njih u periodu je adaptacije kod potencijalnih usvojitelja. Od početka ove godine usvojeno je 61 dete od kojih je 50 njih ostalo u Srbiji a ostali su pronašli dom u inostranstvu, i to su uglavnom deca uzrasta od pet do osam godina.

“Naši usvojitelji po završenoj pripremi i utvrđenoj opštoj podobnosti imaju pravo da se izjasne o poželjnim karakteristikama dece koju bi želeli da usvoje i uglavnom naši usvojitelji žele da usvoje dete do tri godine, koje je zdravo i nema određenih genetskih opterećenja”, kaže savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević.

Po zakonu, deca državljani Srbije mogu biti data na usvojenje stranim državljanima samo u slučaju da se u “razumnom roku od godinu dana” ne mogu naći usvojitelji domaći državljani.

“Tek tada se mogu primeniti mere međudržavnog usvojenja za to konkretno dete, a ta deca koja uglavnom idu na inostrano usvojenje, koju usvajaju strani državljani, jeu deca s određenim ozbiljnijim razvojnim i zdravstvenim problemima, deca starijeg uzrasta i deca romske nacionalnosti”, dodaje Vulević.

Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad tokom 2018. godine realizovao je 66 novih smeštaja dece u hraniteljske porodice. Na teritoriji koju pokriva ta ustanova – Južnobački, Sremski i Srednjobanatski okrug, ukupno ima oko 260 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno skoro 400 dece.

“Nastojimo da, svakom detetu koje ima potrebu za hraniteljskom porodicom, obezbedimo smeštaj u najkraćem mogućem roku u čemu imamo visok procenat realizacije”, kaže za Dnevnik direktorka Centra Ivana Koprivica.

Španija je država koja u poslednje vreme najviše usvaja decu iz Srbije, a Vulević navodi da je u poslednje dve godine uspostavljena izvranredna saradnja sa tom zemljom koja je treća po broju usvojene dece iz naše zemlje. Od 2005. godine, od kada se vodi zvaničan registar, do danas najviše dece usvojili su državljani Švedske, pa je tako novu porodicu u toj skandinavskoj zemlji za 14 godina našlo 99 mališana. Na drugom mestu po usvajanju dece iz Srbije su državljani Sjedinjenih Američkih Država, a u toj državi je od 2005. godine do danas usvojeno 65 dece.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay