Početna Gradske teme U Vojvodini počeo projekat ranog otkrivanja raka pluća

U Vojvodini počeo projekat ranog otkrivanja raka pluća

0

Pokrajinska vlada pokrenula je projekat ranog otkrivanja raka pluća na teritoriji AP Vojvodine.

Кarcinom pluća vodeći je uzrok smrtnosti kod muškaraca. Svaka dva sata u Srbiji jedan čovek umre od raka pluća.

Godišnje u našoj zemlji 5.000 ljudi oboli od raka pluća, a 4.600 ih umre od ove bolesti. U Vojvodini se poslednjih godina broj novootkrivenih slučajeva povećao za 12%, a oko 1.500 pacijenata godišnje izgubi bitku s opakim tumorom.

Кod skoro 70% pacijenata rak pluća otkriven je u poslednjem stadijumu, a tada su i šanse za preživljavanje izuzetno male. Zbog toga je jedna od najvažnijih metoda u lečenju rano otkrivanje tumora.

Projekat podrazumeva detekciju niskodoznim skenerom (LDCT), pomoću kojeg se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima. Ovom metodom biće obuhvaćene visokorizične grupe, u koje spadaju osobe starije od 50 godina, pušači, kao i oni koji imaju porodičnu istoriju obolevanja od raka pluća ili druge hronične plućne bolesti.

Zemlje koje već sprovode LDCT skrining smanjile su mortalitet od raka pluća i do 39%.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u prethodnom periodu opremio je zdravstvene ustanove neophodnom opremom za ove preglede, a prva snimanja će biti sprovedena na teritoriji Južnobačkog i Severnobačkog okruga. Кoordinator projekta je Institut za plućne bolesti Vojvodine.

Izvor: Pokrajinska vlada
Foto: Pixabay