Početna Politika Pastor: Pokrajinska vlada biće formirana do 29. oktobra

Pastor: Pokrajinska vlada biće formirana do 29. oktobra

0

Pokrajinska vlada biće formirana do 29. oktobra, izjavio je juče predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

On je ocenio da je sada na SNS, kao partiji koja je dobila najviše glasova na izborima, da donese odluke i predloži personalna rešenja, ali i da očekuje da će do 29. oktobra biti formirana pokrajinska vlada.

Takođe, kaže da će do 3. novembra, kada ističe zakonski rok od 90 dana, to biti okončano i na republičkom nivou.

Navodi da se, iako u javnosti nisu bili vidljivi, protekle sedmice odvijali bitni dogovori oko podele resora u lokalnim samoupravama.

“To je veliki i zahtevan posao, ali i trenutak kada se u lokalnim izborima može reći da je stavljena tačka na ‘i’”, rekao je Pastor za mađarski radio iz Subotice.

“Što se tiče izveštaja Evropske komisije, on je kao čardaš, dva koraka levo, dva koraka desno, vrlo je uravnotežen, vrlo izmeren, i poput koraka čardaša, ne vodi nikuda, to je neka vrsta tapkanja u mestu. Mislim da to ne govori o Srbiji, već u kojoj meri je Evropska unija spremna za proširenje, koliko je spremna sebe da posmatra ozbiljno”.

Mislim da je odgovor da nije, kao što nije spremna da prihvati proširenje o kojem govori i koje svi očekujemo, dodao je Pastor.

“To je loša poruka, ali ne kvalifikuje nas, već Evropsku uniju za koju vidim da nezavisno od toga šta govori, u stvari je zauzeta sama sobom, unutrašnjim trvenjima, unutrašnjom politikom svojih zemalja članica, i zbog toga i pišu ovakva saopštenja kojima potvrđuju svoja tapkanja u mestu i nikakav učinak”, rekao je Pastor.

Pastor je govorio i o paketu ekonomske pomoći Evropske komisije za Zapadni Balkan, navodeći da je u budžetu EU koji se sada usvaja za period od 2021. do 2029. godine predviđeno oko devet milijardi evra za tri ciklusa IPA projekata za čitav prostor zapadnog Balkana.

Detalji tog plana tek će uslediti, ali to je mogućnost koja će se, kako je Pastor ocenio, proširiti i organski se nadopuniti sa potencijalima koji stoje na raspolaganju Srbiji sa paketom ekonomskih mera iz Vašingtonskog sporazuma.

Dodao je da je iz ugla vojvođanskih Mađara izuzetno značajno da je Mađarska u potpunosti podržala donošenje ovakvog budžeta, i veruje da će podržati i njegovu realizaciju na ovom terenu.

Izvor: Tanjug
Foto: CMC