Početna Gradske teme U Vojvodini više od 400 osoba pozitivno na virus korona

U Vojvodini više od 400 osoba pozitivno na virus korona

U Vojvodini su registrovana 424 pacijenata koji su pozitivni na virus korona, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Nije precizirao koliko je njih iz Novog Sada.

Gojović je za TV Prva rekao da se na lečenju u Kliničkom centru Vojvodine nalaze 142 pacijenta, na Novosadskom sajmu je 171 pacijent, a u Opštoj bolnici u Pančevu 157.

– Od ukupnog broja zaraženih u Srbiji, kojih je prema poslednjim podacima 3.630, više od 400 njih je u Vojvodini. To je dobar epidemiološki podatak jer imamo bolju epidemiološku sliku nego centralna Srbija, ali sprovodimo sve mere kao i do sada. Za ovu i sledeću fazu imamo dovoljan broj kreveta. Ako budemo poštovali mere, očekujemo da nećemo imati drastičan broj obolelih. Ako nastavimo ovakvim tempom, naši kapaciteti će biti dovoljni. Problem Vojvodine je što su građani u pokrajini možda najugroženiji, jer je tu najveća gojaznost i najveći procenat osoba sa dijabetesom. Posebno se bojim da u specijalne bolnice u Kovinu, Novom Kneževcu i Vršcu, gde je više od 3.000 pacijenata, da tu ne uđe virus – naveo je Gojković.

Prema njegovim rečima, u tim bolnicama su smeštene ugrožene grupe stanovništva, gde je dovoljan samo mali iskorak iz procedura da iz jedne relativno stabilne situacije nastane ozbiljan problem.

– Svi lekari imaju zaštitnu opremu, postoje različiti nivoi opreme za različite pristupe, za različite intervencije. U poslednjih sedam dana u Vojvodini smo pregledali više od 50.000 pacijenata, ne samo kovid pozitivnih – podvukao je Gojković.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay