Početna Gradske teme U Zavodu za zaštitu studenata postavljen defibrilator

U Zavodu za zaštitu studenata postavljen defibrilator

Defibrilator2

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat obišao je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad gde je postavljen Automatski eksterni defibrilator (AED), uređaj koji isporukom električnog šoka može biti od presudnog značaja tokom prvih minuta nakon iznenadnog srčanog zastoja. Događaju su prisustvovali i direktor Zavoda prof. dr Veselin Dickov, kao i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad dr Bogdan Živanović.

Grad Novi Sad je analizirao koja su to mesta na kojima je velika mogućnost da se našim sugrađanima dese iznenadni srčani zastoji. To je važno zbog tog što pomoću AED samo lica koja su obučena mogu vrlo lako da pokrenu rad srca, kako bi se bezbedno dočekalo tih nekoliko minuta koliko treba vozilu Hitne pomoći da dođe i da se definitivno ukaže pomoć. U ovom Zavodu se pregleda oko 65 hiljada studenata, i upravo zbog te frekvencije madih moguće je da dođe do incidenata. Iz tog razloga, ovo je 14 lokacija na kojoj Zavod za hitnu medicinsku pomoć postavlja defibrilator, a izvršio je i obuku zaposlenih u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata kako bi u slučaju potrebe taj aparat nekome spasio život. Ovo nije poslednji aparat koji ćemo postaviti ove godine. Sledeće nedelje, defibrilator će biti postavljen u Luci Novi Sad, za preko 1700 zaposlenih. Misija postavljanja defibrilatora se ne završava, naprotiv, nastavićemo sa analizom koja su to mesta gde je potrebno da se postave aparati, a Grad Novi Sad će to finansirati – rekao je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zotlan Horvat.

Prof. dr Veselin Dickov zahvalio se Gradskoj upravi za zdravstvo i gradonačelniku Milošu Vučeviću što su prepoznali situaciju u kojoj se nalazi Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata.

Oko hiljadu studenta dnevno dobija naše usluge, a veoma nam je blizu i restoran koji opslužuje 15 hiljada studenata, dok u studentskom kampusu boravi tri i po hiljade studenata. To je velika frekvencija ljudi na svega deset metara od Zavoda. Svi oni će biti obavešteni da se u našem Zavodu nalazi aparat koji će biti dostupan u prečniku od 100 metara. Ovo je još jedan vid unapređenja zdravlja i zdravstvenog stanja građana Novog Sada, a sami tim i studenata – istakao je Veselin Dickov i dodao da su svi zaposleni prošli obuku za pružanje pomoći.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad dr Bogdan Živanović naglasio je da su ovi aparati potpuno sigurni za upotrebu te da električni šok neće biti isporučen ukoliko aparat nije prepoznao odgovarajući ritam.

Automatski eksterni defibrilatori mogu biti korišćeni kako od strane medicinskog osoblja tako i od strane laika koji su prošli obuku u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. U slučaju iznenadnog srčanog zastoja najvažnija je pravovremena reakcija spasioca, tj. osobe koja pruža prvu pomoć. Bitno je da se reaguje odmah i pruži prva pomoć do dolaska ekipe HMP. AED su mali, baterijski aparati, vrlo jednostavni za upotrebu. Aktiviraju se pritiskom na dugme kada nakon analize srčanog ritma daju jasna glasovna uputstva na srpskom jeziku koja spasioca vode kroz čitav postupak reanimacije – rekao je dr Bogdan Živanović i dodao da je plan ZZHMP da obuče i građane Novog Sada da rukuju sa ovim aparatom.

Na teritoriji Novog Sada, od 2008. godine postavljeno je ukupno 13 aparata i to na najfrekventnijim mestima u gradu, u Gradskoj kući, zgradi Suda, na Spensu, Štrandu, Železničkoj stanici, Limanskoj i Futoškoj pijaci, na Stadionu „Karađorđe“, Gradskom groblju, Medicinskom fakultetu, Fakultetu tehničkih nauka, u JKP „Informatika“ i u Kulturnom centru Novog Sada.

Na svim mesima gde su aparati postavljeni zaposleni su prošli obuku koja podrazumeva prepoznavanje slučajeva iznenadnog srčanog zastoja, pravilne reakcije spasioca, pravilno pozivanje službe HMP, kao i način upotrebe samog aparata.

Autor: NsHronika.rs