Početna Gradske teme Ubuduće jednostavnija procedura za one koji izgube ličnu kartu

Ubuduće jednostavnija procedura za one koji izgube ličnu kartu

0

Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je danas predlog Vlade o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti.

Njima se pojednostavljuje i pojeftinjuje procedura za građane koji izgube taj dokument, a olakšano je postupanje i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Do sada je građanin, kad izgubi ličnu kartu, to morao oglašavati u Službenom glasniku, za šta je trebalo platiti taksu, a ubuduće će biti dovoljno da se to uradi posredstvom internet portala MUP.

Kako je objasnio sekretar MUP Zoran Lazić, time će evidencija o izgubljenim ličnim kartama biti na jednom mestu i ti podaci neće morati da se traže od Službenog glasnika.

“Jednostavnije je za nas, a lakše za građane”, konstatovao je Lazić.

Inače, za danas je najavljeno da će Skupština Srbije na poslednjoj sednici redovnog prolećnog zasedanja razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti i druge propise.

Promene su predložene zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveze koja proizilazi iz projekta Vlade “Stop birokratiji”.

Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, da se odredbe Zakona o ličnoj karti usklade s propisima o elektronskom dokumentu, a novina bi bila i da za osobe starije od 16 godina lična karta može da se izda uz saglasnost samo jednog roditelja.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se ta oblast usklađuje s propisima Evropske unije.

“Predlogom zakona daje se definicija poslovne tajne, odnosno precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu kao poslovna tajna. Takođe, uređuje se pod kojim uslovima se pribavljanje, korišćenje i otkrivanje informacije koja predstavlja poslovnu tajnu smatra zakonitim, a pod kojim uslovima se smatra nezakonitim”, naveo je predlagač u obrazloženju.

Ranije je najavljeno da će na sednici, ukoliko poslanici prihvate, po hitnom postupku verovatno biti izmene Zakona o akcizama kojima će se politika akciza na alkoholna pića uskladiti sa standardima Evropske unije.

Redovno prolećno zasedanje završava se u četvrtak posebnom sednicom na kojoj će poslanici postavljati pitanja članovima Vlade Srbije.

U narednim mesecima mogu se očekivati vanredna zasedanja, sve do 1. oktobra, kada bi trebalo da počne redovno jesenje zasedanje.

Izvor: 021
Foto: NSHronika.rs