Početna Gradske teme Učenici baletske i muzičke škole od januara 2021. u novoj zgradi

Učenici baletske i muzičke škole od januara 2021. u novoj zgradi

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je radove na izgradnji nove zgrade Muzičke i Baletske škole. Tom prilikom predstavnici rukovodstva tih obrazovnih ustanova izjavili su da su na korak od ispunjenja vekovnog sna, da dobiju svoj prostor, s obzirom na to da je Muzička škola „Isidor Bajić“ podstanar već 111 godina, a Baletska 72 godine.

– Izgradnjom ovog objekta koji će biti opremljen po najvišim standardima, stvaramo garanciju za dalji razvoj umetnosti i kulture. Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, ovde ćemo videti đake na početku drugog polugodišta sledeće školske godine, to jest u januaru 2021. dobićemo novi centar obrazovanja i kulturnih dešavanja u gradu. Koncertna dvorana imaće 450 mesta, a još jedna manja raspolaže sa 200 mesta. Biće tri specijalizovane učionice za Baletsku školu, što malo koja škola u Evropi ima. Očekujem da se izvođači drže planiranih rokova i dinamike, ali kada je ovako velika investicija ne može se baš sve predvideti. Grad Novi Sad je do sada investirao 2 milijarde i 200 miliona dinara, za ovu godinu izdvojili smo još 490 miliona, a rebalansom planiramo da obezbedimo, ako bude političke stabilnosti, još 350 miliona dinara čime bi investicija bila isplaćena. Najvažnije je da smo slušali struku kada je reč o opremljenosti i funkcionalnosti zgrade i škola je projektovana za narednih 100 godina – naglasio je Vučević.

Prema rečima direktorice Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmile Rakin-Martinović, škola je projektovana za 2.500 učenika, a plan je da svoja vrata otvori i predškolcima, da bude centar za otkrivanje mladih talenata, ali i za usvaršavanje zaposlenih.

Da su planovi ovih obrazovnih ustanova veliki, potvrdila je i direktorica Baletske škole Sanja Vučurević koja je istakla da je njihova vizija da Novi Sad dobije i prvu državnu Baletsku akademiju, koja u Srbiji ne postoji, gde bi mladi mogli da se obrazuju posle srednje škole.

Izvor: novisad.com
Foto: Grad Novi Sad