Početna Gradske teme Počelo uklanjanje divlje deponije duž Rokovog potoka

Počelo uklanjanje divlje deponije duž Rokovog potoka

Član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković prisustvovao je akciji čišćenja divlje deponije kod Rokovog potoka u naselju Sadovi koju sprovodi JKP “Čistoća” Novi Sad zajedno sa JKP “Vodovod i kanalizacija” i JP “Vode Vojvodine”.

“Grad Novi Sad čini sve kako bi maksimalno sačuvao i unapredio životnu sredinu. Inicirali smo veliku akciju ozelenjavanja, animiramo sve da nam se priključe i doprinesu zelenom fondu grada, a kontinuirano uklanjamo deponije i nepropisno odlagan otpad. JKP „Čistoća” godišnje uklanja divlje deponije sa više od 12500 lokacija na teritoriji grada sa prigradskim naseljima. Na dnevnom nivou reč je o 40 do 50 lokacija koje se uklanjaju u dve smene. Naš je cilj da Novi Sad bude najbolje mesto za život svih nas, a to možemo postići jedino svi zajedno”, rekao je Vladimir Stojković i apelovao na građane da smeće odlažu na mesta koja su planirana za to, kao i da se obrate svojim mesnim zajednicama ukoliko nisu u mogućnosti da to sami da urade. On je dodao da će Grad, pored mera koje preduzima inspekcija kažnjavanjem počinioca koji se na neodgovoran način odnose prema životnoj sredini i ostalim sugrađanima, preduzeti i druge tehničke mere kako bi se onemogućio pristup ovakvim lokacijama i sprečilo stvaranje divljih deponija.

Direktor JKP “Čistoća” Vladimir Zelenović rekao je da će ova akcija trajati duže od pet dana s obzirom na količinu otpada duž Rokovog potoka, napominjući da je to jedna od većih deponija na teritoriji Grada Novog Sada.

“JKP ‘Čistoća’ je u protekle dve nedelje uklonilo velike divlje deponije na potezu između Stepanovićeva i Kisača, kao i između Futoga i Begeča, a osim pomenutih lokacija, nastavlja se sa čišćenjem većih deponija na Temerinskom putu. Takođe, JKP „Čistoća” radeći u dve smene svakodnevno uklanja male divlje deponije na teritoriji Grada Novog Sada i prigradskih naselja”, naglasio je Zelenović.

Osim redovnih sezonskih akcija uklanjanja krupnog i kabastog otpada, postavljanjem kontejnera za krupni otpad u svim delovima grada i prigradskim naseljima, JKP “Čistoća” redovno apeluje na građane da ih pozovu telefonom na broj 0800 021 029 i iznajme kontejner od pet kubika ili da otpad odnesu na Gradsku deponiju, gde je prijem otpada besplatan.

Sve što preti da dovede u pitanje zdravlje svih građana Novog Sada, a posebno naših najmlađih sugrađana, zahteva hitnu i odgovornu reakciju, i zato očekujemo od nadležnih organa da se utvrdi činjenično stanje, hitno preduzmu sve mere za otklanjanje eventualnih propusta, kao i da se utvrdi kako je do ove situacije došlo kako bismo preduzeli mere da se više ne ponovi – istaknuto je na sastanku.

Izvor: NsUživo
Foto: Unsplash