Početna Gradske teme Učenici OŠ “Sonja Marinković” mogli bi da ostanu bez školskog obezbeđenja

Učenici OŠ “Sonja Marinković” mogli bi da ostanu bez školskog obezbeđenja

0

Privatna firma koja pruža usluge obezbeđenja „Security Agency 911“ poslala je upozorenje Savetu roditelja Osnovne škole „Sonja Marinković“, poručujući da će deca ostati bez zaštite ako naplativost usluga ne bude bolja.

Kako piše 021.rs, ova privatna firma, koja navodi da je specijalizovana za usluge obezbeđenja u školama, a koja obezbeđuje većinu novosadskih škola, u urgenciji navodi da je naplativost njihovih usluga 65 odsto, što bi značilo da tek nešto više od polovine roditelja plaća školsko obezbeđenje. Da bi nastavili da rade u ovoj školi, roditeljima poručuju da naplativost mora da dođe do 85 odsto – u suprotnom, postepeno će povlačiti svoje radnike.

U dopisu navode da „škole u narednom periodu moraju biti spremne na nezamislive scenarije“, jer su „pojedinci, motivisani mržnjom, ljudi svih uzrasta, danas sposobni da nanesu veliku štetu“.

– Stoga kao škola NE SMETE dopustiti da ostanete bez profesionalnog obezbeđenja u školi. Kako ste vi predstavnici svih roditelja, molim vas da o dostavljenoj urgenciji obavestite pod HITNO ostale roditelje – poručuje ova firma u dopisu Savetu roditelja, u koji je 021.rs ima uvid.

Slaba naplativost je bila i 2019. godine. Na jednog učenika OŠ „Dušan Radović“ na Klisi je pala metalna šipka, a uprkos odluci Saveta roditelja, tog meseca u ovoj školi nije postojalo obezbeđenje. U „Security Agency 911“ su tada naveli da obezbeđuju oko 20.000 dece, te da imaju „čvrstu saradnju sa Gradom Novim Sadom, MUP-om, prosvetnom inspekcijom, gradskom upravom za obrazovanje, kao i sa brojnim drugim službama“.

U Gradskoj upravi za obrazovanje su rekli za portal 021.rs da je na savetima roditelja da odluče da li žele da angažuju obezbeđenje, a potom da sklope ugovore ili drugu vrstu sporazuma sa odabranom firmom. Budući da saveti roditelja, kako navode u Gradu, redovno izmiruju svoje obaveze, Grad Novi Sad nije razmatrao mogućnost finansiranja, odnosno obezbeđivanja sredstava iz budžeta za angažovanje privatnog obezbeđenja u školama.

– Da bi se utvrdilo da li je to izvodljiva opcija za Grad Novi Sad potrebno je utvrditi sve elemente vezane za obezbeđivanje sredstava iz budžeta Grada za ovu namenu, od pravnog osnova, potreba za uslugama obezbeđenja po školama, pa do finansijskih efekata realizacije takve mogućnosti – poručuju u Gradskoj upravi za obrazovanje za naš portal.

Prosvetna inspekcija nije nadležna da kontroliše ko tačno čuva decu u školama i u kojim uslovima. Međutim, Zakonom o privatnom obezbeđenju propisano je da poslove privatnog obezbeđenja mogu vršiti pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja imaju licencu za vršenje poslova privatnog obezbeđenja, izdatu od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ni pokrajinska inspekcija ne može da kontroliše ko čuva decu u školama, ali nema ni zakonske obaveze da škole imaju obezbeđenje.

U firmi „Security Agency 911“ i u OŠ „Sonja Marinković“ nema odgovora o angažovanju usluga obezbeđenja.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia