Početna Gradske teme Učenici tužili Pravni fakultet zbog diskriminacije

Učenici tužili Pravni fakultet zbog diskriminacije

pravni-fakultet-novi-sad

Nevladina organizacija Savez mađarskih učenika Vojvodine podnela je novosadskom Višem sudu tužbu protiv Pravnog fakulteta zbog zaštite od diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

U tužbi se navodi da je Pravni fakultet na prijemnom ispitu za upis u školsku 2015/2016. godinu, odbio da primeni Pokrajinsku skupštinsku odluku o polaganju prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina, koja je usvojena 8. aprila 2015. godine. Učenici navode da je time ovaj fakultet povredio niz međunarodnih pravnih akata i unutrašnjih propisa i da je diskriminisao pripadnike mađarske nacionalne manjine, onemogućivši im da prijemni ispit polažu na maternjem jeziku.

Tužbom se traži da sud utvrdi čin diskriminacije, zabrani da se ona ponavlja i da se fakultet obaveže da primenjuje Pokrajinsku skupštinsku odluku. Kako se navodi u dopisu advokatske kancelarije, tužba je podneta 2. decembra, a sastavili su je pravni zastupnici tužioca, odnosno advokati Slobodan i Vladimir Beljanski.

Mađarski jezik je u Vojvodini u službenoj upotrebi.

Autor: Beta