Početna Gradske teme Udruženja traže smenu direktora NP “Fruška gora” zbog napadnutog ekološkog aktiviste

Udruženja traže smenu direktora NP “Fruška gora” zbog napadnutog ekološkog aktiviste

0

Više udruženja zatražilo je ostavku ili smenu direktora JP “Nacionalni park Fruška gora” Radoslava Krunića, jer je na području nacionalnog parka napadnut aktivista Petar Živanović.

Ovo je samo jedan od zahteva koji su pripremljeni pred najavljeni protest ekoloških aktivista i građana ispred sedišta uprave preduzeća, u četvrtak, 12. avgusta, u 13 časova.

Udruženja navode da je Živanović brutalno napadnut tokom šetnje Fruškom gorom, da su ga udarali i šutirali šumarski radnici, “dok ih je čuvar prirode podstrekivao i navijao”.

“Čuvar nije učinio apsolutno ništa da napad spreči, iako je plaćen novcem građana da čuva red u okviru Nacionalnog parka”, navodi se u saopštenju osam udruženja.

Oni su precizirali da, osim ostavke Krunića, očekuju hitnu reakciju nadležnih u cilju utvrđivanja razloga ovog napada, kažnjavanje počinilaca, kao i eventualnih nalogodavaca ovog brutalnog čina, ali i otkaz zaposlenom čuvaru prirode, koji je prisustvovao napadu.

“Novosadski aktivisti su duži period izloženi raznim neprijatnostima, od pretnji na društvenim mrežama, iznošenja laži na opskurnim medijima bliskim vladajućoj stranci, targetiranju, pretnjama ispred kućnog praga, hapšenjima, tužbama, fizičkim napadima. Ovaj napad je najbrutalniji i najpodmukliji do sada, u šumi, rulja načinjena od šumskih radnika, verovatno naoružana sekirama i testerama – što ne bi smelo da se izostavi, napala je aktivistu opremljenog mobilnim telefonom. Godinama se ukazuje na bahato ponašanje lovaca, vozača kvadova i drvoseča, koji osim što uništavaju prirodne vrednosti Fruške gore, dovode u opasnost posetioce i šetače. Zahtevamo od nadležnih da se najstrože kazne počinioci ovog dela, kao i saučesnik, a odgovorno lice preduzeća da postupi kao častan čovek i preuzme odgovornost za javašluk i kriminal koji se dešava pod njegovom ingerencijom. Očigledna je nesposobnost upravljanja ovim preduzećem, a korupcija je postala nerazdvojni pojam kada se govori o gazdovanju šumama Fruške gore”, navode aktivisti.

Saopštenje su potpisala udruženja Ekološki front Novi Sad, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Svet i Dunav, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Dunavac (Šodroš), Za zeleno Novo naselje, OSNA-Organisation for Saving Animals and Nature i Futoška inicijativa. Oni su dodali da će se pridružiti protestnom okupljanju najavljenom za četvrtak.

Istvoremeno, pokret Odbranimo šume Fruške gore, čiji je Živanović aktivista, u posebnom saopštenju je precizirao zahteve koje će izreći na skupu.

Traže da se objave puna imena i prezimena počinioca napada, da se objavi da li su napadači bili u isto vreme i izvršioci ilegalnih šumarskih aktivnosti ili legalnih, da se objavi ime pravnog lica, odnosno izvođača radova kod kojeg su napadači zaposleni, da se odmah pokrene postupak smene v. d. generalnog direktora Radoslava Krunića i da se zaposleni, kao i da se čuvar prirode koji je bio prisutan tokom napada najstrože sankcioniše, “jer nije obavljao svoju radnu obavezu u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o unutrašnjem redu i radu čuvarske službe”.

Na protestnom skupu govoriće istoričar umetnosti Novi Nebojša Milenković, predstavnica novosadskih građanskih inicijativa Biljana Simonović, aktivista pokreta OŠFG Dušan Tomić i osnivačica ovog pokreta Dragana Arsić.

Podsetimo, Živanović je u subotu pešačio i fotografisao na Fruškoj gori u blizini Letenke, kada su mu na šumsku putu prema Andrevlju prišle, kako je naveo, drvoseče, napale ga i naterale da obriše fotografije iz mobilnog telefona. On je potom čitav slučaj prijavio policiji.

Nacionalni park je u saopštenju naveo da nemaju saznanja o napadu na aktivistu i da su zatražili informacije od policije.

Živanović je delu javnosti postao poznat po tome što je vikend za vikendom skupljao smeće sa Fruške gore i donosio ga ispred sedišta Nacionalnog parka “Fruška gora” u Sremskoj Kamenici.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia