Početna Gradske teme Udruženje studenata Republike Srpske dobilo kancelariju na Spensu

Udruženje studenata Republike Srpske dobilo kancelariju na Spensu

Kancelarija Udruženja studenata Republike Srpske otvorena je danas, 22. januara na Spensu.

“Novi Sad kao veliki univerzitetski centar, kao grad koji ima više od 50.000 studenata iz raznih gradova i država, teži da svoja vrata uvek drži otvorena, da bude atraktivan i time privlači nove ljude, snagu i energiju u grad. Oko 7.000 studenata na Univerzitetu Novi Sad su mladi ljudi iz Republike Srpske, a od njenog nastanka do danas u pitanju je više desetina hiljada akademskih građana koji su sticali svoje obrazovanje u Novom Sadu. Kao Grad smo podržali inicijativu studenata iz Republike Srpske da u Novom Sadu dobiju kancelariju na Spensu, da imaju svoj prostor gde će moći da se okupljaju, dobijaju informacije i ispolje dodatni angažman pored redovnih studijskih obaveza”, rekao je na otvaranju kancelarije gradonačelnik Miloš Vučević.

On je dodao da su Srbija i Republika Srpska u kulturnom i identitetskom smislu jedna kuća sa dvoje vrata.

“Nema bolje spone i kontakta među državama od mladih, posebno u odnosima Srbije i Republike Srpske. Sa obe strane Drine mladi studiraju da bi sutra bili spremni da vode kompanije, opštine, države, da budu uspešni ljudi. Želimo im da ostanu u svojim gradovima i državama, da nam se ne raseljavaju širom sveta, već da pomognu svojim znanjem države iz kojih su ponikli, jer samo oni, novom energijom i snagom, garantuju dalji razvoj i napredak svojih sredina”, rekao je Vučević.

Studenti su Vučeviću ovom prilikom uručili zahvalnicu.

Udruženje studenata Republike Srpske u Srbiji osnovano je 16. aprila 2019. godine, od strane studenata, na čelu sa inicijatorima Milanom i Dejanom Pudarom. Razlog osnivanja je organizovanje studenata koji dolaze iz Republike Srpske, kao i razvijanje odnosa sa ostalim organizacijama u zemlji. Udruženje trenutno broji više od 2.000 članova, a cilj mu je podizanje nacionalne svesti i očuvanje identiteta, organizovanja humanitarnih, kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija radi boljeg međusobnog povezivanja i povezivanja sa studentima iz Srbije, kao i pomoći socijalno ugroženim porodicama i pojedincima.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad