Početna Gradske teme Udruženje studenata Republike Srpske dobilo kancelariju na Spensu

Udruženje studenata Republike Srpske dobilo kancelariju na Spensu

0

Kancelarija Udruženja studenata Republike Srpske otvorena je danas, 22. januara na Spensu.

“Novi Sad kao veliki univerzitetski centar, kao grad koji ima više od 50.000 studenata iz raznih gradova i država, teži da svoja vrata uvek drži otvorena, da bude atraktivan i time privlači nove ljude, snagu i energiju u grad. Oko 7.000 studenata na Univerzitetu Novi Sad su mladi ljudi iz Republike Srpske, a od njenog nastanka do danas u pitanju je više desetina hiljada akademskih građana koji su sticali svoje obrazovanje u Novom Sadu. Kao Grad smo podržali inicijativu studenata iz Republike Srpske da u Novom Sadu dobiju kancelariju na Spensu, da imaju svoj prostor gde će moći da se okupljaju, dobijaju informacije i ispolje dodatni angažman pored redovnih studijskih obaveza”, rekao je na otvaranju kancelarije gradonačelnik Miloš Vučević.

On je dodao da su Srbija i Republika Srpska u kulturnom i identitetskom smislu jedna kuća sa dvoje vrata.

“Nema bolje spone i kontakta među državama od mladih, posebno u odnosima Srbije i Republike Srpske. Sa obe strane Drine mladi studiraju da bi sutra bili spremni da vode kompanije, opštine, države, da budu uspešni ljudi. Želimo im da ostanu u svojim gradovima i državama, da nam se ne raseljavaju širom sveta, već da pomognu svojim znanjem države iz kojih su ponikli, jer samo oni, novom energijom i snagom, garantuju dalji razvoj i napredak svojih sredina”, rekao je Vučević.

Studenti su Vučeviću ovom prilikom uručili zahvalnicu.

Udruženje studenata Republike Srpske u Srbiji osnovano je 16. aprila 2019. godine, od strane studenata, na čelu sa inicijatorima Milanom i Dejanom Pudarom. Razlog osnivanja je organizovanje studenata koji dolaze iz Republike Srpske, kao i razvijanje odnosa sa ostalim organizacijama u zemlji. Udruženje trenutno broji više od 2.000 članova, a cilj mu je podizanje nacionalne svesti i očuvanje identiteta, organizovanja humanitarnih, kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija radi boljeg međusobnog povezivanja i povezivanja sa studentima iz Srbije, kao i pomoći socijalno ugroženim porodicama i pojedincima.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad