Početna Kultura Završeno Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca

Završeno Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca

0

Sinoć je završeno tradicionalno Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca, koje se u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház održava devetnaestu godinu za redom.

Pred početak pozorišnog programa, otvorena je izložba ilustracija i crteža autora Jugoslava Vlahovića, pod nazivom “Moć cveća”. Nakon toga, publika je imala priliku da uživa u tri praizvedbe, čiji je zajednički imenitelj Ruda kao merilo života.

Dramsko takmičenje je nesvakidašnji pozorišni događaj, koji podrazumeva da se za osam sati napišu tri dramska teksta, čija se tema izvlači iz šešira, i da u naredna dvadeset četiri sata budu pripremljeni za izvedbu.

Pošto su u ponedeljak, do 19 časova, autori završili svoje tekstove, izvučene su kombinacije pisaca, reditelja, glumačkih ekipa i prostora u kojima će se igrati predstave. Tekst Čabe Presburgera režirao je Gabor Pongo. Drugi par su bili pisac Laslo Patoč i Robert Lenard, a treći Čaba Segi i reditelj Zoltan Puškaš.

Dvadeset i četiri časa kasnije su tri predstave izvedene jedna za drugom; nakon toga su članovi žirija u sastavu Rozi B. Brešćanski, Bele Kalo i Sabolč Tolnaija proglasili rediteljski poduhvat Gabora Ponga kao najuspešniji, dok je nagradu za najbolji dramski tekst dobio Čaba Segi.

“Uživao sam u samom procesu rađanja teksta. Već odavno sam priželjkivao poziv na ovo takmičenje. Sam naslov – Ruda kao merilo života – naveo me je da pišem o samom životu, da razmišljam globalno, i da temu približim na transcendentalan način. Pisao sam o sadejstvu duše i tela”, izjavio je Segi i dodao da je o svetskoj nepravdi i paklu pisao na neki svoj, duhoviti način.

Pored ovih, dodeljene su i nagrade za najbolja glumačka ostvarenja. Za glavnu mušku ulogu, nagradu je dobio Daniel Gomboš, za sporednu Arpad Mesaroš, dok su u ženskoj kategoriji nagrađene Silvia Križan i Livia Banka.

Publika je svojim glasovima proglasila za najbolju predstavu u režiji Gabora Ponga, a prema tekstu Čabe Presburgera.

Izvor: RTV
Foto: Novosadsko pozorište