Početna Gradske teme Udruženje ugostitelja neće podržati Nacrt o radnom vremenu lokala

Udruženje ugostitelja neće podržati Nacrt o radnom vremenu lokala

basta

Udruženje ugostitelja Novog Sada neće podržati Nacrt odluke o radnom vremenu ugostiteljskih i trgovinskih objekata. pošto je Gradska uprava za privredu pozvala građane i udruženja da do 1. oktobra u javnoj raspravi iznesu mišljenje i sugestije.

Tekst nacrta je na sajtu Grada, a predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević kaže da Nacrt nije doneo ništa novo i da ugostitelji, kao i do sada, nisu zadovoljni kako lokalna samouprava vidi rad noćnih klubova.
Naime, Nacrt ih ne spominje, osim što se kaže da ugostiteljski objekti mogu da rade van grada na udaljenosti većoj od 400 metara od stambene zone, pa ugostitelji smatraju da Grad pod tim podrazumeva noćne klubove i diskoteke.
Svi novosadski klubovi i diskoteke, ističe Stanojević, u stambenoj su zoni, a da bi bili van mesta stanovanja, potrebna je infrastuktura koju treba da obezbedi Grad, a ne ugostitelji.

Noćne klubove i diskoteke treba ostaviti da rade kao što i sada rade, do tri časa iza ponoći, a uvesti strožu kontrolu, dati ovlašćenja Komunalnoj inspekciji i Komunalnoj policiji i policiji pri MUP-u da kontrolišu radno vreme i kažnjavaju prekršioce“, ističe predsednik novosadskih ugostitelja. Uz to, kaže on, treba propisati standarde da noćni klubovi ne remete javni red i mir jer u svetu su noćni klubovi i diskoteke u centru grada, a nikome ne smetaju.

Što se tiče radnog vremena kafića, Stanojević kaže da je ono petkom i subotom sat kraće, odnosno da Nacrt predlaže da rade do 24 časa, a sada mogu da budu otvoreni do sat iza ponoći. Izuzetak su kafići u poslovnim objektima, koji mogu biti otvoreni duže, petkom i subotom do dva sata iza ponoći. Ali, Stanojević pita koji su to lokali u gradu koji posluju u sklopu poslovnih zgrada. Nacrt je predvideo da, kao i do sada, muzika u kafićima može da se sluša najduže do 22 časa, dakle mora se ugasiti sat odnosno tri časa pre zatvaranja.

Nama treba zakon o ugostiteljstvu koji Srbija nema. Tu je propust jer da regulativa postoji, norme bi se sažele pa lokalna samouprava i ugostitelji ne bi bili u raskoraku. Nacrt o radnom vremenu smo predali našem pravnom timu koji će se uključiti u javnu raspravu, premda lokalna samuprava zna naše predloge i sugestije odranije. Predali smo ih baš da u Nacrtu ne bismo bili na suprotnoj strani u odnosu na Grad, ali evidentno nas niko ne sluša“, kazao je Stanojević.

Autor: Dnevnik, 021.rs