Početna Gradske teme Ugrađena prva srčana pumpa na Institutu u Kamenici

Ugrađena prva srčana pumpa na Institutu u Kamenici

0

Institut_za_kvb_operacija

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine ove nedelje je prvi put ugrađena mehanička srčana pumpa, a to je ujedno druga operacija ovog tipa urađena van Kliničkog centra Srbije.

Intervencija je izvedena kod pacijentkinje u terminalnoj fazi srčane insuficijencije. Sada je njeno stanje stabilno i oporavak teče uredno. S obzirom da se radi o izuzetno teškoj bolesnici, jedino rešenje bila je ugradnja mehaničke pumpe kao mosta do transplantacije, navodi se u saopštenju Instituta.

Ovu složenu operaciju zajednički su izveli tim KCS koji su predvodili dr Svetozar Putnik i dr Emilija Nestorović i tim Instituta u Sremskoj Kamenici na čelu sa direktorom Aleksandrom Redžekom.

Ovo je veliki iskorak u lečenju pacijenata sa terminalnom srčanom insuficijencijom, kao i prvi korak Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u uvođenju mehaničke cirkulatorne potpore i transplantacije srca. Mehanička pumpa uspešno zamenjuje funkciju leve komore što pozitivno utiče na produžetak i kvalitet života pacijenta – objasnio je dr Redžek.

Tim Instituta u Kamenici priprema se i za transplantacije srca koje će ipak u najvećoj meri zavisiti od raspoloživih donora, navodi se u saopštenju.

Srbija je poslednja zemlja u Evropi po broju potencijalnih donora. Ipak, zbog angažmana društva u rešavanju tog problema, postoje dobri razlozi za nadu da će se u skoroj budućnosti ta situacija promeniti na bolje – naveo je Redžek.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs