Početna Gradske teme Uhapšena Nataša Prišić, uzbunjivačica iz Novog Sada

Uhapšena Nataša Prišić, uzbunjivačica iz Novog Sada

0

Nataša Prišić, uzbunjivačica iz Novog Sada koja je javno govorila o navodnim malverzacijama u Elektroprivredi Srbije, uhapšena je zbog izazivanja panike i nereda.

To je na Tviteru objavio njen advokat Ivan Ninić.

Prišić je uhapšena zato što je na adrese više od 70 ambasada poslala mejl u kojem je, između ostalog, pozvala predsednika Aleksandra Vučića da u roku od 48 sati postupi po zakonima, a ukoliko ne postupi da će “cela nacija prisustvovati najvećoj tragediji u svetu, a ubica će biti Aleksandar Vučić”.

Prišić je navela da nije nikom pretila, već da je nagovestila da će sebi oduzeti život zbog nepravde.

Prema Ninićevim navodima, Prišić je uhapsila Služba za borbu protiv organizovanog kriminala u utorak uveče zbog krivičnog dela Izazivanje panike i nereda.

Ona će danas biti saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Nataši Prišić se stavlja na teret to što je u ime novoosnovanog Pokreta za borbu protiv korupcije “Pomirimo Srbiju sa pravdom” poslala mejl na adrese više od 70 ambasada. Ona ne spori da je to učinila, navodi advokat Ivan Ninić, ali dodaje da u tome nema elemenata krivičnog dela.

“U pismu je ukazala da ‘pošteni’ Aleksandar Vučić 36 meseci bestidno ćuti i štiti kriminalce i kriminal neviđenih razmera u EPS-u, koji je ona otkrila i dokumentovala zvanično kao službenik Unutrašnje kontrole EPS-a, a potom dobila otkaz i završila na ulici”, naveo je Ninić.

U svom pismu ambasadama, uhapšena Prišić je napisala da su “Vučić i Brnabić odgovorni za živote hiljade ljudi u Srbiji koji će mu ispred Predsedništva pokazati kako se bori za čas i obraz Srbije”.

“Ona je pozvala Vučića da u roku od 48h postupi po zakonu, a ukoliko ne postupi da će ‘cela nacija prisustvovati najvećoj tragediji u svetu, a ubica će biti Aleksandar Vučić’. Nataša je meni, kao njenom braniocu, i policji, rekla da u pismu nikome nije pretila, da nije pozivala na Vučićevo ubistvo, već da je diplomatama nagovestila da će, zbog nepravde, SEBI oduzeti život, a da će za to biti odgovoran predsednik države, koga je zbog toga nazvala ‘ubicom'”, objavio je Ninić.

Advokat smatra da su hapšenje i pretres stana isključivo u funkciji zastrašivanja Nataše Prišić, njene porodice, ali i “svih građana koji javno govore o režimskom kriminala”.

“Ovo je atak na slobodu govora i kritike vlasti. Zamena teze, hapsi se onaj ko ukazuje na kriminal, a ne kriminalci iz EPS-a”, zaključio je on.

Podsetimo, Prišić je javno govorila o navodnim malverzacijama u EPS-u kojima je svedočila kao radnica Sektora za unutrašnju kontrolu i bezbednost. Pre toga je imala dugogodišnji radni staž u Elektrovojvodini.

Ona je u razgovoru za Nova.rs navela na koji način je dolazilo do nepravilnosti, zbog čega su na kraju ceh plaćali građani. Kako je navela, problemi su nastajali svaki put kada bi kontrolu radili u Novom Sadu, gde su bili uočeni najveći propusti.

“Naišli smo na ogromna krivična dela i zloupotrebe, tipa storniranje računa, tipovanje stanja brojila gde su potrošači, zbog neočitavanja brojila i neizlaženja čitača na teren, bivali oštećeni”, navela je tada Prišić.

Izvor: 021.rs
Foto: PrtSc/YouTube/Slavija info