Početna Gradske teme Uklanja se grafit podrške narodu Čilea na Gimnaziji “Svetozar Marković”

Uklanja se grafit podrške narodu Čilea na Gimnaziji “Svetozar Marković”

0

Komunalna inspekcija dala je nalog Antigrafit jedinici Gradskog zelenila da ukloni grafit podrške narodu Čilea koji se nekoliko nedelja nalazi na fasadi Gimnazije “Svetozar Marković”.

Kako piše “Politika”, grafit na španskom jeziku, a koji u prevodu znači “Pravo na život u miru – živeo Čile” nije prijavila gimnazija koji nosi ime socijaliste Svetozara Markovića već je Gradsko zelenilo javilo inspekciji kako bi dobili nalog da uklone ovaj levičarski grafit, ali i onaj na trotoaru pored gde stoji poruka “Zauvek komandant – Če Gevara”.

Autori grafita su nepoznati, ali je izvesno da se radi o o levičarskoj grupi koja je i ranije pisala slične grafite i murale po Novom Sadu, poput grafita podrške predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru i njegovom prethodniku Ugu Čavezu kod Glavne pošte i u Stražilovskoj ulici. Neki od njih su ranije prekrečeni.

Grafita sa ovakvom porukom podrške narodu Čilea koji već nedeljama protestuje zbog loše ekonomske situacije i gde je proglašeno vanredno stanje, nema na drugim mestima u Novom Sadu. Nije isključeno da je ovaj jedan ciljano napisan baš na gimnaziji, jer ona nosi ime po velikom socijalisti iz XIX veka.

Pomenimo i da je fasada ove gimnazije u Njegoševoj ulici obnovljena i uređena pre svega nekoliko meseci.

Izvor: 021
Foto: Pixabay