Početna Gradske teme Uklonili držače za bicikle iz garaže kod SNP-a da bi dobili više...

Uklonili držače za bicikle iz garaže kod SNP-a da bi dobili više mesta za automobile

0

JKP „Parking servis“ izmestio je držače za bicikle koji su se nalazili unutar garaže u blizini Srpskog narodnog pozorišta da bi dobili tri parking mesta za automobile.

Desetak držača nalazilo se u natkrivenom delu parkirališta, pod nadzorom i odvojeno od automobila i uticaja padavina. Kako piše 021, nedavno su skoro svi držači uklonjeni, a time su se stvorila tri parking mesta za automobile. Dva držača su ostala unutar garaže, u zaštićenom prostoru, a ispred garaže postavljeni su novi držači za bicikle, sa oznakom da se nalaze pod video-nadzorom. Međutim, taj prostor nema nadstrešnicu, što znači da su bicikli izloženi svim atmosferskim prilikama, što nije bio slučaj dok su držači bili unutar garaže.

U „Parking servisu“ kažu da biciklisti nisu izgubili parking mesta ovim izmeštanjem, već su ona samo malo izmeštena na drugu lokaciju.

– A u garaži smo dobili nekoliko parking mesta za automobile. Znamo koliko su nam potrebna parking mesta, ali želimo, što uspešno i radimo, afirmaciju alternativnog prevoza u gradu i kroz „NS bike“ sistem i kroz vožnju sopstvenih bicikala. Moramo zadovoljiti i jedne i druge korisnike – kažu za 021 u tom preduzeću.

Kako dodaju, držači su u gradu postavljani najčešće na lokacijama na kojima su to građani predlagali. Na teritoriji grada postavili su više od 800 držača za bicikle, na oko 100 lokacija. Oni nisu natkriveni, sem u nekim slučajevima gde su iskoristili već postojeće nadstrešnice ili prostore koji su to omogućili.

Predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković kaže da se na ovaj način ne podstiče biciklistički saobraćaj u gradu. Prema njegovim rečima, politika bi trebalo da bude stimulacija dolaska u centar biciklom, a ne motornim vozilima, od čega ogromnu korist imaju objekti u strogom centru grada, poput Srpskog narodnog pozorišta. On naglašava da je garaža kod pozorišta svakako urbanističkim planovima planirana za uklanjanje, ali da je to prilika da se na bolji način isplaniraju parking mesta za bicikliste, ali i za automobile.

Izvor: 021
Foto: Pixabay