Početna Gradske teme Uklonjen cirkus na Detelinari

Uklonjen cirkus na Detelinari

0

Komunalna policija učestvovala je u uklanjanju cirkusa koji je postavljen na uglu ulica Braće Popović i Hadži Ruvimove zato što, kako navode, nije imao potrebne dozvole.

Naime, cirkus “Massimo” postavljen je na građevinskom zemljištu na kojem još nije počela izgradnja. Direktor ovog cirkusa Milan Dević kaže da su oni zahtev za izdavanje dozvole podneli krajem februara ove godine, ali do danas “ništa osim usmenih garancija” nisu dobili. Međutim, iz Grada tvrde da je zahtev podnet tek 15. maja.

Ono što su dobili je potvrda od Uprave za građevinsko zemljište i investicije da parcela na kojoj se nalaze neće biti predmet prodaje u naredna dva meseca, kao i obaveštenje od Gradskog zelenila da parcela nije u redovnom programu održavanja, odnosno da nije u njihovoj nadležnosti.

Ipak, Dević tvrdi da je upravo Zelenilo “kočilo” izdavanje dozvole time što su taj odgovor poslali tek danas, kada je komunalna policija već bila na terenu.

Cirkus nije dobio dozvolu, između ostalog, zbog toga što u Novom Sadu postoje tri parcele namenjene za veće zabavne sadržaje (luna park, cirkus), od kojih se na jednoj trenutno nalazi cirsku “Medrano”, dok druge dve, prema rečima Devića, nisu dovoljno prostrane da se smesti njihov šator, vozila i sva potrebna oprema.

– Mi smo bili spremni da platimo, spremni smo i sada. Ne bismo mi ni došli ovde da nismo imali usmeni dogovor. Očekivali smo da ćemo dobiti taj papir na vreme – kaže Dević.

Iz kabineta gradonačelnika za “021” odgovaraju da je inspekcijski nadzor izvršen 22. maja, kada je i konstatovano i utvrđeno da je izvršeno bespravno zauzeće dela javne površine postavljanjem vozila, priključnih vozila i zabavnog parka-cirkusa, bez odobrenja nadležnog organa Grada Novog Sada.

– Postupajući komunalni inspektor zapisnički je naložio meru uklaljanja predmetnih vozila i zabavnog parka-cirkusa, sa rokom od sedam dana. S obzirom na to da stranka nije postupila po naloženim merama, inspektor je doneo rešenje kojim je naloženo uklanjanje predmetnog zabavnog parka u roku od 24 časa. Komunalni inspektor izvršio je kontrolni pregled gde je konstatovano da stranka nije postupila po naloženim merama, te je doneto i rešenje kojim su naložene mere za prinudno izvršenje rešenja.

U Gradu navode da je Odlukom o uređenju Grada Novog Sada propisano da se zabavni park postavlja na javnu zelenu površinu prema Spisku lokacija sa od strane Javnog komunalnog preduzeća “Gradsko zelenilo” Novi Sad i da ova lokacija nije određena za postavljanje objekata za izvođenje zabavnog programa.

Napominju i da su zastupnici cirkusa “Massimo” podneli zahtev za privremeno zauzimanje javne površine, ali da nisu dostavili svu prateću dokumentaciju.

– Samim tim nije bilo moguće utvrditi da li objekti i uređaji koji se postavljaju u okviru zabavnog parka, ispunjavaju uslove u smislu bezbednosti i sigurnosti za posetioce zabavnog parka.

Na licu mesta na Detelinari nalazila se komunalna inspektorka i nekoliko komunalnih policajaca koji su naložili zaposlenima cirkusa da uklone vozila i šatorsku strukturu. Međutim, zaposleni u cirkusu nisu želeli da to urade. Kako se moglo čuti od policajaca, nadležni u cirkusu su već nekoliko dana znali da će morati da odu, ali nisu ništa preduzeli.

Načelnik komunalne policije Dejan Radusinović objašnjava da su oni u obavezi da asistiraju u ovakvim slučajevima po naređenju organa Grada.

– Mi smo ovde bili prisutni isključivo kao asistencija komunalnoj inspekciji da sprovede poslove iz svoje nadležnosti. Mi nemamo ovlašćenja da nešto uklanjamo. Možemo samo da izdajemo kazne i pružamo pomoć nadležnim organima.

U cirkusu ima tridesetak stranih državljana, a neki od njih su u kontaktu sa svojim ambasadama.

Cirkus “Massimo” pre sedam dana postavljen je na ugao ulica Braće Popović i Hadži Ruvimove i od tada je radio svako veče.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay