Početna Gradske teme Ulični svirači ponovo sviraju u podzemnom prolazu

Ulični svirači ponovo sviraju u podzemnom prolazu

pothodnik_obavestenje

Iako je pre dva meseca uličnim sviračima bilo zabranjeno da rade u donjem delu podzemnog prolaza u centru Novog Sada, oni su ponovo na istim lokacijama i redovno sviraju.
Kako za 021 potvrđuju iz “Poslovnog prostora”, koji izdaje nekoliko lokala, ovo preduzeće nije donelo raniju odluku o zabrani sviranja, s obzirom na to da svirači rade na javnoj površini. Radnik obezbeđenja podzemnog prolaza Slaven R. kaže za 021 da je sviračima moralo da bude dozvoljeno da se vrate u prolaz i da sviraju iz istog razloga, ali pod uslovom da ne prave veliku galamu.
“Ja ne mogu sam da im zabranim da sviraju, mogu samo da kontrolišem da li prave probleme. Morate da razumete da ovde rade ljudi i da im buka smeta, a smeta i prolaznicima. Kada bude bilo toplije, vrata svih objekata će biti uglavnom otvorena i biće im još teže da rade ako neko glasno svira deset metara od objekta”, objašnjava ovaj radnik.
On dodaje da su reakcije i žalbe građana bile česte, ali da se sviračima, među kojima je i poznati Novosađanin Nikola di Bari, ne može zabraniti da borave na javnoj površini dok god ne uznemiravaju građane. Ove navode potvrđuju za 021 i iz “Poslovnog prostora” i dodaju da su zbog žalbi građana ukazali na problem radniku obezbeđenja, a da žalbe imaju i pojedini korisnici objekata.
“Za natpis o zabrani sviranja uličnim sviračima, koji je bio postavljen na ulazu i pothodnik, pretpostavka je da ga je postavio samoinicijativno neko od zakupaca ili korisnika objekta”, objašnjava za naš portal direktor ovog preduzeća Zoran Jovčić.
Da ulični svirači imaju potrebu da sviraju u podzemnom prolazu tvrdi i Slaven, koji kaže da se jedna grupa okupi već oko sedam ujutru kako bi što pre počela da zarađuje, a da je interni dogovor između svirača bio da se smenjuju na nekoliko sati. Međutim, taj dogovor pojedini krše, zauzimajući najatraktivniju lokaciju i po nekoliko sati, zbog čega su drugi primorani da sviraju na manje prometnim lokacijama u pothodniku.
“Nikola i njegov kolega dolaze prvi i sviraju najduže. Potom odlaze na kratko i vraćaju se na istu lokaciju, gde sviraju do kasno uveče. Zbog toga drugi svirači ne mogu da zarade koliko njih dvojica i sviraju na drugoj strani pothodnika, što ponekad izazove međusobne svađe”, kaže Slaven i dodaje da će za sada svirači boraviti u prolazu, ali samo dok ne prave buku i probleme prolaznicima.
Podsetimo da je pre dva meseca osvanuo natpis u pothodniku kojim se zabranjuje sviranje uličnim sviračima. Oni su potom kratko svirali na Trgu slobode, da bi se vratili u podzemni prolaz u Ulici kralja Aleksandra.

Autor i foto: Gorica Nikolin, 021.rs