Početna Gradske teme Umesto kupca stana, poresku prijavu podnosiće notar

Umesto kupca stana, poresku prijavu podnosiće notar

Poresku prijavu o prometu nepokretnosti i nasleđivanju sprovedenom kod javnog beležnika od 1. januara stranke neće podnositi poreskim organima samostalno i lično, već će to automatski raditi notari, čime će se godišnje uštedeti oko 6,5 miliona evra.

Direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović rekla je za Tanjug da postoji 120.000 kupovina, prodaja ili nasleđivanja nepokretnosti tokom godine, koje se reflektuju na oko milion ljudi u Srbiji.

“Za građane i za privredu ta promena znači da ne moraju da obilaze šaltere Poreske uprave i lokalnih poreskih administracija, a godišnje je ukupna ušteda za građane i privredu veća od 6,5 miliona evra”, navodi Bojović.

Izmenama Zakona o porezu na imovinu uvedene su promene za poreske prijave kod poreza na nasleđeni poklon, kao i pri prenosu apsolutnih prava.

“Reforma je počela 2018. godine, kada je uveden postupak predaje informacija od javnog beležnika automatski Katastru. Reforma poreskih prijava je kompleksna jer u njoj učestvuju ministarstva pravde, finansija, građevine, Katastar i Poreska uprava, lokalne poreske administracije i kancelarija za IT upravu, i dobro je što će rezultati biti vidljivi od 1. januara. Do 1. januara biće pušteni svi softveri, koji su morali da se promene, unaprede i međusobno ukrste da bi ceo sistem profunkcionisao”, dodaje Bojović.

U 2020. godini obaveza notara će biti da posle postupka prometa nepokretnosti ili nasleđivanja, podatke i isprave bitne za utvrđivanje poreza pošalje republičkoj Poreskoj upravi, lokalnim poreskim administracijama i samom Katastru.

Izvor: Tanjug, Dnevnik
Foto: Pixabay