Početna Danas u gradu Novosadske kompanije koje su najveći poreski dužnici duguju gotovo tri milijarde državi

Novosadske kompanije koje su najveći poreski dužnici duguju gotovo tri milijarde državi

Poreska uprava objavila je listu najvećih poreskih dužnika u prvih 11 meseci ove godine, a među njima nalazi se i 30 preduzeća iz Novog Sada i okoline.

Ubedljivo najveći dužnik u Srbiji je beogradska kompanija “Mera invest”, koja nije uplatila više od jedne milijarde poreza. U pitanju je firma Marka Miškovića, sina Miroslava Miškovića.

Međutim, jedan od najvećih poreskih dužnika je preduzeće registrovano u Novom Sadu, a u pitanju je “Dunav grupa agregati“. Ova kompanija, koja je više puta bila tema medija zbog pokušaja radnika da dođu do naplate zaostalih plata, državi duguje više od 787,5 miliona dinara.

Kada se sve sabere, preduzeća koja su registrovana u Novom Sadu, a nalaze se na spisku najvećih poreskih dužnika, duguju 2,91 milijardu dinara. Uz to, na spisku se našlo i pet preduzeća iz okoline Novog Sada, odnosno iz Petrovaradina, Kaća, Sremske Kamenice, Temerina i Beočina. Ova preduzeća, uz novosadska, duguju još 388 miliona dinara za porez.

Deset najvećih dužnika registrovanih u Novom Sadu su “Dunav grupa agregati”, “Kompanija Ratko Mitrović”, “Metal Connect”, “Bomex Gips”, “Eko Fokus”, “Novitet”, “Požarevac-promet”, “Netaknuta priroda”, “Stoteks”, “Netaknuta priroda – dar plus”.

Na spisku su se našla preduzeća koja duguju više od 20 miliona dinara za neplaćeni porez, a kod većine njih je u toku proces prinudne naplate.

Poreska uprava je objavila i spisak najvećih dužnika pravnih lica kojima je privremeno oduzet PIB. Na ovom spisku najveći dužnik u državi je “Epolon IBR” iz Petrovaradina, koje nije platilo više od 981 miliona dinara poreza. Među prvih 10 u državi je i preduzeće iz Novog Sada, “Big Brand”, koje duguje 456 miliona dinara.

Kada su u pitanju poreski dužnici u stečaju, na spisku Poreske uprave nalazi se 25 preduzeća iz Novog Sada. Najveći dužnik je “Jugo plod“, koje duguje 211 milion dinara, a trenutno se nalazi u likvidaciji.

Na dugačkom spisku najvećih dužnika preduzetnika, nalazi se 176 koji su svoje poslovanje registrovali u Novom Sadu. Tako je najveći novosadski dužnik, koji se ujedno nalazi i na trećem mestu najvećih dužnika preduzetnika, jeste Goran Latinović, sa svojom SZTR za uzgoj tovnih pilića “Almanda”, koji za porez duguje 103 miliona dinara.

Izvor: 021
Foto: Pixabay