Početna Gradske teme Uništavanje ambrozije u Novom Sadu i okolini

Uništavanje ambrozije u Novom Sadu i okolini

0

Počela je sezona cvetanja ambrozije, a samim tim i alergije na tu korovsku biljku. S obzirom na to da je reč o jednom od najopasnijih alergena u svetu, a u Vojvodini je baš rasprostranjen, radnici novosadskog “Gradskog zelenila” i ove godine, uz apel na građane da im pomognu, uklanjaju ambroziju u gradu i okolini.

Devet i po miliona kvadratnih metara je površina sa koje radnici Javnog komunalnog preduzeća “Gradsko zelenilo” otklanjaju ambroziju u Novom Sadu. Korovska biljka, koja stvara reakcije kod sve većeg broja osetljivih osoba, suzbija se mehaničkim i hemijskim putem.

“Pretežno uklanjanje mehaničkim putem odnosno košenjem, negde blizu devet miliona i oko 650 hiljada kvadrata hemijskim putem. To su uglavnom oni delovi kojima ne može da se priđe mehaničkim putem, pa se to vrši hemijskim putem”, objašnjava Jelena Prica iz JKP “Gradsko zelenilo”.

Prilazi gradu, površine u blizini deponije i svi dugi delovi grada koji nisu u redovnom održavanju zelenila, mesta su na kojima ima najviše ambrozije, ističu u “Gradskom zelenilu”. Dodaju da i građani mogu da im pomognu u suzbijanju te korovske biljke.

“Često se dešava da dosta privatnih parcela koje su zapuštene predstavljaju možda najveći problem građanima koji imaju alergijske reakcije na ovu biljku, jer su to uglavnom u urbanim delovima grada parcele koje su privatne i na kojima mi nemamo mogućnost da uklonimo ambroziju. Građani ukoliko primete ovakve površine mogu o da prijave inspekciji ili da se jave nama, pa će inspekcija naložiti ili vlasniku ili nama da uklonimo ovu ambroziju”, kaže Prica.

Ambrozija je jedan od najopasnijih i najrasprostranjenijih alergena u svetu, a njene najveće koncetracije u vazduhu rezervisane su za kraj avgusta, početak septembra. Alergijske reakcije se manifestuju kroz kijanje, kašljanje, ali se kod osetljivijih osoba javlja i povraćanje, vodenaste stolice, grčevi u stomaku i otežano disanje koje može prerasti u asmatične napade.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay