Početna Gradske teme Univerzitet u Novom Sadu dobija još dve nove zgrade

Univerzitet u Novom Sadu dobija još dve nove zgrade

Predsednik Pokrajinske vlade i premijerka Srbije obišli su lokacije na kojima Vlada Srbije i Pokrajinska vlada zajednički realizuju izgradnju tri objekta – Naučno-tehnološkog parka, nove zgrade Instituta Biosens i Studentskog kulturnog centra.

Po obilasku radova Igor Mirović je izjavio da će izgradnja nove zgrade Instituta Biosens, na površini od 7000 kvadratnih metara, početi 2019. godine.

– U novom prostoru će Institut Biosens moći efikasnije da razvija projekte koje je i do sada razvijao u prostoru zgrade Rektorata, koji nije bio adekvatan, imajući u vidu značaj Instituta, potencijale i mogućnosti koje otvara za sva istraživanja i celu našu zemlju – naveo je Mirović.

Mirović i Ana Brnabić obišli su i lokaciju na kojoj će početi izgradnja zgrade Studentskog kulturnog centra u kojoj će biti smešten i novi restoran za ishranu studenata i drugi sadržaji.

– Izgradnja tog objekta će takođe početi sledeće godine – najavio je Mirović dodajući da su i za zgradu Instituta Biosens i Studentskog kulturnog centra obezbeđene građevinske dozvole.

– Naučno-tehnološki park, koji će biti završen do kraja sledeće godine, Institut Biosens, Studentski kulturni centar – predstavljaju krunu Novosadskog univerziteta, jednog od najbrže rastućih univerziteta u ovom delu Evrope, sa sjajnim rezultatima u mnogo oblasti – kazao je Mirović.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da su Naučno-tehnološki park i Institut Biosens dva najveća i najvažnija projekta ulaganja u infrastrukturu koja podržava nauku, inovacije start-ap kompanije, koji će služiti Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji za, kako je navela, malo drugačiju paradigmu rasta i razvoja Srbije, koja se oslanja na ekonomiju znanja, inovacija i nauke.

Brnabić je najavila da će sledeće godine biti formiran fond za nauku, te da će više novca biti izdvojeno i za Fond za inovacije.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Vlada Vojvodine