Početna Gradske teme Univerzitet u Novom Sadu napredovao na listi najboljih univerziteta

Univerzitet u Novom Sadu napredovao na listi najboljih univerziteta

0

Univerzitet u Novom Sadu našao se na 721. mestu, od 900 rangiranih, na Lajden listi najboljih univerziteta u svetu, što je za 35 mesta bolji rezultat u odnosnu na prethodnu godinu.

Rezultati za 2017. godinu objavljeni su u sredu, 17. maja, na Univerzitetu u Lajdenu (Holandija). Osnovni kriterijum za rangiranje na Lajden listi je broj radova indeksiranih u Web of Science. Potreban je minimum od 1.100 naučnih publikacija da bi se Univerzitet uopšte našao u konkurenciji.

Vrednovanje se obavljalo na osvonu različitih indikatora poput broja naučnih publikacija koje u određenoj oblasti spadaju u jedan, 10 ili 50 odsto najcitiranijih, ukupnog i prosečnog broja citata po publikaciji na univerzitetu i ukupnog i prosečnog broja citata po publikaciji na univerzitetu u odnosu na određenu oblast nauke. Autocitati nisu vrednovani.

Drugi važan kriterijum odnosi sa na uključenost univerziteta u naučnu saradnju, čiji su najvažniji indikatori broj radova koji su objavljeni u koautorstvu s autorima s drugih univerziteta, kao i s autorima iz drugih zemalja. Pri tome se računa udaljenost zemalja s kojima je ostvarena naučna saradnja i ona može biti manja od 100 km (odnosi se na zemlje regiona) ili veća od 5000 km.

Treći kriterijum je uticaj univerziteta u svetu nauke.

Izvor: Novisad.com
Foto: Univerzitet u Novom Sadu/Facebook