Početna Danas u gradu Održana “Izložba preduzetničkih veština žena na selu” u Čelarevu

Održana “Izložba preduzetničkih veština žena na selu” u Čelarevu

0

Danas je u Čelarevu na platou OŠ “Zdravko Čelar” održana “Izložba preduzetničkih veština žena na selu” u organizaciji Zavoda za ravnopravnost polova. Na izložbi svoje ručne radove i proizvode izložilo je oko 20 udruženja žena iz Bačke Palanke, Bača, Beočina i Bačkog Petrovca, a sve u cilju skretanja pažnje javnosti na manje sredine i turističke potencijale kojima mogu doprineti proizvodi i rukotvorine seoskih žena.

Izložba u Čelarevu jedna je od aktivnosti i deo programa Zavoda za ravnopravnost polova koji će se u narednom periodu realizovati, a koji se tiče promocije rukotvorina žena i muškaraca i sprovođenja obuka za razvijanje sopstvenih biznisa.

Manifestaciju je otvorila direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović koja je ovom prilikom izjavila:

– Zadovoljna sam što sam danas u Čelarevu povodom programa Zavoda za ravnopravnost polova, na “Izložbi veština žena na selu”. Ovo je prvi put da Zavod sprovodi ovakav program. Imamo dvadesetak udruženja iz ovog dela Južne Bačke i to su sve žene koje imaju šta da pokažu, a mi im ovakvim događajima pružamo prilku da to pokažu i javnosti. Ovakvih događaja ćemo imati sve više i trudićemo se da im preko učešća na našim manifestacijama prikažemo način na koji bi mogli da zarade i unaprede svoj posao.

Izložbi je prisustvovao i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić. On je sa direktoricom Zavoda Dianom Milović obišao udruženja žena koja su učestvovala na izložbi, gde su razgovarali o aktivnostima i problemima na koje nailaze u poslovanju. Obraćajući se prisutnima, Predrag Vuletić se zahvalio Pokrajinskom zavodu za ravnopravnost polova na organizaciji i podsticanju žena na aktivnosti i preduzetništvo, i naglasio potrebu za osnaživanjem žena, jer su žene najčešće pokretači ekonomskog razvoja porodice, ali i šire zajednice.

Naredni događaj koji će se realizovati u okviru programa promotivnih i edukativnih aktivosti Zavoda za ravnopravnost polova je “Izložba preduzetničkih veština žena u gradu”. Ovaj događaj je zakazan za 3. jun i održaće se u Kikindi, gde će priliku da se predstave imati žene preduzetnice iz gradskih sredina.

Treći događaj u nizu biće organizovan od 16. do 18. juna u Vrdniku gde će se održati program edukacije za udruženja žena i preduzetnica pod nazivom “Akademija veština”. Javni poziv za ovu edukaciju je otvoren do 30. maja i nalazi se na sajtu Zavoda (www.ravnopravnost.org.rs).

Zajednički cilj svih ovih aktivnosti je predstaviti preduzetničke veštine žena široj javnosti i ukazati na potencijale koje njihove veštine nose. Namera sprovođenja ovakvih manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova je umrežiti lokalne privrednike i poslodavce sa ženama preduzetnicama i uticati na mogućnost saradnje.

Autor: Ivana Knežević