Početna Gradske teme Upis dece u vrtiće i prvi razred elektronskim putem

Upis dece u vrtiće i prvi razred elektronskim putem

Upis prvaka, koji je zbog vanrednog stanja odložen, počinje 1. juna, a roditelji elektronski, do sredine maja, mogu da iskažu interesovanje za određenu školu.

Od ove godine, roditeljima je posao olakšan jer dokumenta ne obezbeđuju sami, već to radi škola u koju je dete potrebno odvesti samo jednom, prilikom upisa.

Računar ili mobilni telefon i naravno internet – to je za vreme vanrednog stanja bilo neophodno za prijavu dece u predškolske ustanove. Elektronski, svoju decu do sada je prijavilo više od 36.000 roditelja, bez straha da će možda zafaliti neki papir.

“Nije potrebno da roditelji prikupljaju nijedan dokument već kompletno završavaju uslugu na portalu elekronske uprave jer mi po službenoj dužnosti pribavljamo podatke iz matične knjige rođenih, podatke o prebivalištu i o tome da li su roditelji zaposleni tako da predškolske ustanove elektronski dobijaju sve podatke”, rekao je Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Kako će roditelji koji nemaju internet ili nisu elektronski pismeni da prijave svoje dete u vrtić?

“Mi smo napravili posebne timove koji su roditeljima koji se ne snalaze na internetu pomagali da izvrše prijavu i sada pozivamo sve koji će tek da iskoriste E-uslugu da se jave da im pomognemo, a sledeće nedelje će se otvoriti i šalteri pa ukoliko neko želi na klasičan način da prijavi dete, to će moći da uradi ali će takođe morati da prikuplja sva dokumenta koja inače ne moraju da se prikupljaju”, dodaje Jovanović.

Dodatnu dokumentaciju, uprkos elektronskoj prijavi, ipak moraju da prikupljaju i lično dostavljaju samohrani roditelji, ali i roditelji dece ometene u razvoju, kao i oni koji su korisnici nekog oblika socijalne zaštite.

Predlog je da se i to, ukoliko je moguće, dostavi elektronski. E-upis u vrtiće za sve je omogućen tek ove godine, a sa elektronskim upisom prvaka svi roditelji upoznati su još prošle. Od ove im je dostupna nova usluga.

“Što se tiče iskazivanja interesovanja, to nije obavezno u smislu da ukoliko roditelj ne prijavi dete tj. ne iskaže interesovanje ne znači da dete neće upisati u prvi razred. Dobro je da se koristi ta usluga zbog opšte organizacije rada škole od naredne školske godine”, navodi Irena Ivanov Kaličanin direktorka OŠ “Đura Daničić”.

Škole će svoja vrata za roditelje i buduće prvake otvoriti 1. juna, a na razgovore sa psihologom dolaziće se u zakazanom terminu, bez ijednog dokumenta. Nadležni poručuju da se ne žuri sa sistematskim pregledima, jer lekarska potvrda elektronski može da se dostavi i nakon upisa, do kraja avgusta.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay