Početna Gradske teme Uplaćeno 596 miliona za zaposlene u 10.289 preduzeća

Uplaćeno 596 miliona za zaposlene u 10.289 preduzeća

0

Uprava za trezor Ministarstva finansija jutros je od sedam časova počela da isplaćuje po 36.440 dinara za 16.544 zaposlenih u 10.289 privrednih subjekata, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Pojasnio je da je reč o 60 odsto minimalne zarade za dva meseca odjednom, s obzirom na to da se radi o novoosnovanim preduzećima, koja nisu koristila prvi paket ekonomskih mera pomoći, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar je dodao da će novac dobiti zaposleni u 8.141 preduzeća koja su osnovana u periodu od 15. marta do 20. jula ove godine, kao i zaposleni u 2.148 ostalih privrednih subjekata koji nisu novoosnovani, ali koji ranije nisu koristili mere pomoći.

U novoosnovanim preduzećima uplatu će dobiti 11.074 zaposlenih, a u ostalim preduzećima njih 5.470.

“Ukupno smo u tu svrhu izdvojili 596 miliona dinara, a novac bi u toku dana trebalo da bude na namenskim računima svih privrednih subjekata. Želeli smo da u ovaj drugi paket uključimo i novoosnovana preduzeća i da im na taj način damo podstrek za dalje poslovanje”.

Ističe da je dobar signal što su se preduzeća osnivala i u vreme krize, jer to znači da veruju u državu i u poslovno okruženje, ali i da su sigurno prilagodili svoje nove biznise novonastalim okolnostima.

“Ovo je peti mesec da uplaćujemo minimalnu zaradu za zaposlene u privrednim subjektima. To je deo paketa ekonomskih mera od oko 5,8 milijardi evra, što čini 12,5 odsto našeg BDP-a. Ovako obiman paket, u odnosu na veličinu svoje ekonomije, nisu imale ni mnogo bogatije zemlje od nas, a potvrdu da smo na taj način spasili privredu smo dobili i od međunarodnih finansijskih institucija”, naveo je ministar.

Uspeli smo, navodi, da zadržimo punu zaposlenost, a to pokazuju i podaci o stopi nezaposlenosti koja je u drugom kvartalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

On je dodao da će početkom oktobra biti uplaćen novac hotelijerima, a u okviru sektorskih mera koje je vlada prethodno donela.

U tu svrhu je izdvojeno 1,46 milijarde dinara, a gradski hoteli će dobiti 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu, naveo je Mali.

Izvor: Tanjug/RTV
Foto: Pixabay