Početna Gradske teme Uprava FTN pokušala da uruči otkaz profesorki, ona odbila da prihvati

Uprava FTN pokušala da uruči otkaz profesorki, ona odbila da prihvati

0

ftn

Uprava Fakulteta tehničkih nauka (FTN) pokušala je danas da uruči otkaz profesorki Zori Konjović, ali je ona to odbila i odgovorila da joj taj dokument dostave poštom.

Kurir je došao do mesta na kojem radim da mi uruči rešenje o prestanku radnog odnosa, a ja sam zamolila da mi to dostave poštom“, kazala je Zora Konjović za agenciju Beta.
Ona je juče optužila dekana tog fakulteta Radeta Doroslovačkog da joj je uputio pretnje i ucene kako bi otišla u penziju.

Dodala je da je prethodno već bila doneta odluka da se ugovor sa njom produži zbog potreba nastave.

Zora Konjović je kazala da neće podneti zahtev za odlazak u penziju, jer nije neodgovorna osoba i jer je prihvatila obavezu da drži nastavu i u nastupajućoj školskoj godini.

Kazala sam mu da posebno neću da podnesem zahtev za odlazak u penziju pod ucenom i pod pritiskom“, navela je Zora Konjović i dodala da zahtev nije podnela, ali da ni dekan nije potpisao ugovor o produženju radnog odnosa s njom.

Ona je ocenila da je ponašanje dekana višestruko neprimereno, naročito za akademsku zajednicu i podsetila da se nastavni proces za školsku godinu planira nekoliko meseci unapred a ne tako da se profesorima 1. septembra saopštava da treba da idu u penziju.

Prema njenim rečima, nastavnici na katedri na kojoj ona radi i inače imaju dvostruko veće opterećenje od normalnog.

I gde ćete naći čoveka koji je kompetentan za taj predmet? U ponedeljak treba da počnemo nastavu za koju ne znamo ko će biti profesor“, kazala je Zora Konjović.

Ona je odbacila i argumente Uprave FTN-a da treba da ide u penziju jer je napunila 66 godina i kazala da u zakonu jasno piše da se vanrednom ili redovnom profesoru može produžiti radni odnos za još tri godine, počev od one godine kada napuni 65 godina života.

Dodala je i da se nije rukovodila bilo kakvom materijalnom korišću kada je prihvatila da radi još godinu dana, jer će joj penzija biti manja ukoliko bude nastavila da radi.

Jedino što me je motivisalo da prihvatim da radim još ove godine jeste moja ocena da ću tako pomoći Katedri da lakše prebrodi opterećenja u nastavi na najpopularnijem studijskom programu u IT oblasti u Novom Sadu“, kazala je Zora Konjović.

Dodala je da je dekan Doroslovački pretio i drugim članovima Departmana, da je jednom od njih rekao da već ima zamenu za njega, a da je drugom nastavniku poručio da može da zameni sve nastavnike.

Više od 40 profesora i asistenata sa studijskog programa Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije FTN-a uputilo je prekjuče apel i organizovalo prikupljanje potpisa na peticiju protiv odlaska Zore Konjović u penziju.

U tom apelu se navodi da dekan nije uvažio mišljenje Departmana i ocenjuje da se takvi postupci dekana ozbiljno kose sa etičkim principima akademske zajednice.

Dekana FTN-a Radeta Doroslovačkog mediji su i ranije prozivali za kršenje statuta, za pritisak za nastavnike, za nepotizam, a zaposleni su mu zamerali i to što je govorio na jednom predizbornom skupu Srpske napredne stranke u Novom Sadu.

Matični odbor Ministarstva prosvete: Napad na profesorku veoma štetan

Matični naučni odbor Ministarstva prosvete Srbije zadužen za elektroniku, telekomunikacije i IT uputio je pismo rektoru Univerziteta u Novom Sadu u kojem je izrazio zabrinutost zbog pokušaja Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu da raskine ugovor o radu sa profesorkom Zorom Konjović i ocenio da je reč o “veoma štetnim” događajima za FTN.Matični odbor je u pismu rektoru Dušanu Nikoliću, u koje je agencija Beta imala uvid, ocenio da su ti događaji štetni ne samo za FTN, već i za Univerzitet u Novom Sadu i celokupnu akademsku zajednicu u Srbiji.

Ova događanja predstavljaju napad na profesionalni ali i lični integritet redovne profesorke FTN-a Zore Konjović, uvaženog člana više Matičnih naučnih odbora Ministarstva u prethodnom i tekućem periodu i tvorca najpopularnijeg studijskog programa u oblasti informacionih tehnologija na Univerzitetu u Novom Sadu“, navodi se u pismu.

Dodaje se da je profesorka Konjović jedan od doajena računarstva u Srbiji, sa visokim naučnim, stručnim i nastavnim doprinosima i moralnim integritetom, a njen naučni opus je respektabilan i po kvantitetu i po kvalitetu.

Navodi se da je profesorka Konjović, između ostalog, bila i predstavnica Srbije u telu Evropske komisije za razvoj informacionog društva.

Matični odbor je podsetio da su sva nadležna i stručna tela FTN-a već bila donela odluku da se Zori Konjović produži radni odnos u školskoj 2015/16. godini, a ista odluka je doneta i za više od 20 drugih profesora sa FTN-a.

Uprkos tome, dekan Rade Doroslovački je na proširenom dekanskom kolegijumu, održanom 9. septembra ove godine, saopštio svoju odluku bez argumentovanog obrazloženja da, koristeći svoje pravo donošenja konačne odluke, neće da potpiše Ugovor o radu sa Zorom Konjović, jedinom od svih profesora za koje su stručna tela Fakulteta donela odluku o produženju radnog odnosa u 2015/16 školskoj godini“, navodi se u pismu.

Dodaje se da je “za posebnu osudu” skup radnji i aktivnosti koje su prethodile odluci dekana, kao i način sprovođenja ovih postupaka koji nije do sada zabeležen u akademskoj zajednici Srbije.

Matični odbor je pozvao rektora Novosadskog univerziteta da zahteva od dekana Doroslovačkog da potpiše Ugovor o radu u školskoj 2015/16. godini sa Zorom Konjović i da se aktivno angažuje na preduzimanju mera kojima će se sprečiti ovakve nemerljivo štetne pojave.

Pismo je dostavljeno i ministru prosvete Srbije Srđanu Verbiću.

Autor: Beta