Početna Danas u gradu Vučević otvorio Regionalni stručni skup o bezbednosti u školama

Vučević otvorio Regionalni stručni skup o bezbednosti u školama

0

milos vucevic 1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvorio je danas Regionalni stručni skup “Put ka bezbednoj školi – prevencija nasilja kroz obrazovanje za mir” koji su zajednički organizovali Grupa za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Osnovna škola “Nikola Tesla” iz Novog Sada i “Nansen dijalog centar Srbija”.

Vučević je tom prilikom istakao da Grad Novi Sad kroz Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, u koje su uključene sve relevantne ustanove i pojedinci, radi na prevenciji nasilja u novosadskim školama, dodajući da su iz budžeta Grada Novog Sada za ove potrebe izdvojena dodatna sredstva za video nadzor u školama i za identifikacione kartice učenika.

Bezbednost je prioritet Grada Novog Sada i ja lično mu pristupam kao gradonačelnik, ali i kao roditelj dva đaka. U borbi za bezbedne škole niko ne sme da bude izopšten. Neophona je saradnja i učešće različitih institucija i organizacija na svim nivoima, ali je veoma važno i možda najvažnije da se uključe i roditelji“, rekao je Vučević.

On je naglasio da se ovaj problem ne može potpuno i kvalitetno rešiti bez podrške celokupne zajednice, gde je, kako je ponovio, uloga roditelja možda i najvažnija.

Na skupu su govorili i generalni konzul Crne Gore u Srbiji Miodrag Kankaraš, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, predstavnici Ministarstva prosvjete Republike Crne Gore, predstavnik Školske uprave Novi Sad, nastavnici-medijatori iz Srbije i Crne Gore, mentori programa “Škole bez nasilja” i predstavnik Saveta roditelja OŠ “Nikola Tesla”.

Predstavnica Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Biljana Lajović pohvalila je dobru praksu OŠ “Nikola Tesla” koja sprovodi program iz oblasti obrazovanja za mir i prevenciju nasilja.

Zahvaljujući intersektorskoj saradnji i naporima pojedinaca pitanje bezbednosti se tretira kao jedno od najvažnijih u radu Ministarstva. Moramo da priznamo da nasilje postoji, ali želimo sistemski da se bavimo odgovorom na nasilje i da osiguramo našoj deci bezbedno odrastanje” rekla je Lajović.

Regionalni stručni skup “Put ka bezbednoj školi – prevencija nasilja kroz obrazovanje za mir” je organizovan u okviru studijske posete predstavnika Ministarstva prosvjete Crne Gore, Zavoda za školstvo i nastavnika crnogorskih osnovnih škola, Osnovnim školama “Nikola Tesla” iz Novog Sada i “Jan Čajak” iz Bačkog Petrovca koja se realizuje kroz regionalni program “Obrazovne institucije implementiraju obrazovanje za mir”.

Autor: Tanjug
Foto: novisad.rs