Početna Gradske teme Uprkos apelima, pojedinci prelaze brzu prugu Beograd – Novi Sad čak i...

Uprkos apelima, pojedinci prelaze brzu prugu Beograd – Novi Sad čak i tamo gde ima ograde

0

U proteklih nedelju dana od kako su počela dinamička testiranja na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, primećeno je da neodgovorni pojedinci prelaze preko ove pruge na mestima gde to nije dozvoljeno, čak i tamo gde je postavljena zaštitna ograda, ugrožavajući na taj način sopstveni život.

Iako je u periodu dinamičkih testiranja brze pruge pojačano prisustvo pripadnika MUP-a i službe obezbeđenja „Infrastrukture železnice Srbije“ i izvođača radova duž čitave ove deonice, samo ukoliko građani vode računa o ličnoj bezbednosti, ponašaju se savesno i odgovorno, poštuju propise i prelaze prugu na mestima koja su za to predviđena, mogu da se sačuvaju ljudski životi i bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Dinamička testiranja na pruzi za velike brzine do 200 kilometara na čas počela su 17. januara i obavljaće se fazno, po deonicama duž cele brze pruge Beograd – Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara. Testiranja se obavljaju svakodnevno u vremenskom periodu od 7 do 17 časova.

U toku dinamičkih ispitivanja, pešacima i drumskim vozilima zabranjeno je prelaženje preko ove pruge na nedozvoljenim mestima, na „divljim“ prelazima i na nepropisan način. Takođe, neovlašćenim licima zabranjen je bilo kakav pristup i kretanje peronima i kolosecima u stanicama i duž čitave pruge.

Nepoštovanjem ovih pravila građani direktno ugrožavaju sopstveni život i celokupnu bezbednost železničkog saobraćaja na brzoj pruzi.

„Infrastruktura železnice Srbije“ apeluje i upozorava sve učesnike u drumskom saobraćaju na ovim putnim prelazima da poštuju saobraćajnu signalizaciju i propise, posebno kada putni prelazi budu povremeno zatvarani zbog prolaska mernih kola za dinamičko testiranje brze pruge Beograd – Novi Sad, kako bi se sačuvala bezbednost saobraćaja i zaštitili ljudski životi.

Podsetimo, voz za testiranje brze pruge Beograd – Novi Sad, sastavljen od mernih kola Nemačkih železnica, tokom dinamičkih testiranja u petak, 21. januara, dostigao je brzinu od 200 kilometara na čas. Testni voz Nemačkih železnica svakodnevno obavlja veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi, tako da je, na primer, juče bilo sprovedeno čak dvanaest vožnji velikim brzinama na različitim deonicama brze pruge. To znači da iako redovan železnički saobraćaj na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada treba da počne u martu, voz za testiranje se već sada kreće ovom prugom brzinom do 200 kilometara na čas.

U Gradskoj upravi Novog Sada ističu da pri saobraćaju voza za velike brzine, iako uoče pešaka ili vozilo na pruzi, mašinovođe ne mogu da zaustave voz i posledice mogu biti pogubne. Zbog toga se svako neodgovorno i nepropisno prelaženje preko brze pruge, u situaciji kada testni voz saobraća velikim brzinama, može završiti tragično.

Izvor: novisad.com
Foto: Infrastruktura železnice Srbije