Početna Gradske teme Uprkos nalozima inspekcije, kamenolom na Fruškoj gori i dalje radi

Uprkos nalozima inspekcije, kamenolom na Fruškoj gori i dalje radi

0

Kamenolom na lokaciji Kišnjeva glava na Fruškoj gori i dalje radi punom parom, iako je inspekcija još pre mesec dana utvrdila da se nastavkom eksploatacije čini privredni prestup.

Mašine koje eksploatišu i dalje rade, a iz kamenoloma svakih nekoliko minuta izlaze kamioni puni građevinskog materijala koji se kreću put Beočina.

Plan područja posebne namene Fruške gore do 2022. godine predviđa rekultivaciju kamenoloma Kišnjeva glava i privođenje nameni u svrhu turizma i rekreacije. Istraživanje pokazalo je da tragovi eksploatisanja vode do Vlade Srbije.

Ovaj kamenolom trebalo je da bude vraćen prirodi, odnosno rekultivisan, najkasnije 31. decembra 2020. godine, a raniji planovi predviđali su da je zatvaranje kamenoloma neophodno uraditi još 2012.

Prof. dr Slobodan Vujić sa Rudarskog instituta iz Beograda, koji je još 2008. godine radio projekat rekultivacije kopa Kišnjeva glava, ranije je pričao da bi eksploatacija morala da bude pri kraju, te da su različiti uticaji “doveli do granice izvodljivosti radova”.

Udeo u kompaniji “Kamenolom Rakovac“, ima i Vlada Srbije, a njenim akcijama upravlja Novak Nedić, generalni sekretar Vlade i blizak saradnik Aleksandra Vučića.

Izvor: 021.rs
Foto: pixabay