Početna Gradske teme Uprkos presudi, farma svinja i dalje zagađuje Temerin, građani najavljuju nove krivične...

Uprkos presudi, farma svinja i dalje zagađuje Temerin, građani najavljuju nove krivične prijave

0

Grupa meštana Temerina, koji su u julu na sudu dobili spor protiv farme svinja “Temerin agrar” i dokazali da farma intenzivno zagađuje životnu sredinu, priprema nove krivične prijave protiv vlasnika farme i čelnika opštine.

Naime, iako je presuda doneta 29. jula i njome je presuđeno da farma mora da prestane sa štetnim delovanjem u roku od mesec dana, građani sumnjaju da farma još uvek nije ni dobila presudu jer vlasnik farme odbija da je primi i suoči se sa pravdom.

Nesnosan smrad i zaštita krupnog kapitala

Farma u vlasništvu Mitrosa nalazi se u Starom Đurđevu, mesnoj zajednici opštine Temerin i bavi se tovom svinja. Imaju dozvolu za 10.000 svinja u turnusu, mada su čelnici farme u medijima izneli brojku od 12.000 svinja.

Već nekoliko godina građani ukazuju da farma proizvodi neverovatan smrad koji se širi i ne dozvoljava građanima da dišu, a vodna inspekcija je prošle godine ustanovila da otpadne vode sa farme putem cevi dospevaju u lagune na zemljištu koje nije u vlasništvu niti zakupca, niti vlasnika farme, te da ne postoji vodna dozvola.

Vodni inspektor je utvrdio i da je nadzemna cev koja ide preko kanala postavljena nepropisno i “pošto eventualno pucanje cevi može uzrokovati havarijsko zagađenje vode u kanalu, naloženo je njeno uklanjanje”.

S obzirom na to da pomenuta cev nije uklonjena kad je inspektor to naložio, inspekcija ponovo u martu ove godine izlazi na teren i podnosi prijavu za privredni prestup, naglašavajući da bi pucanjem cevi moglo da dođe do zagađenja vode kanala i ugrožavanja životne sredine, biljnog i životinjskog sveta i ugrožavanje Jegričke, koja je inače zaštićeno područje u koju se kanal uliva.

Građani su na sudu dokazali da je farma veliki zagađivač životne sredine i da ima izuzetno negativan uticaj na život u ovom delu Temerina, a zauzvrat nisu tražili nikakav novac – samo da se farma izmesti i da prestane da zagađuje. Međutim, do današnjeg dana se to nije dogodilo, a građani se i dalje bore da oslobode svoju opštinu od zagađenja i zaštićenih igrača.

Predstavnik grupe građana Milenko Karlica kaže da sumnja da farma “Temerin Agrar” ne želi da primi presudu koja je, inače, građanima zvanično i na 27 strana uručena 13. avgusta.

On dodaje da je, uprkos dosadašnjem ignorisanju problema i zaštiti farme koje su sprovodili čelnici Temerina, stvar konačno ići nabolje, ali to se ne dešava i farma i dalje, iako je sud rekao svoje, privređuje.

– Očekivali smo od nove/stare vlasti u opštini da će se nešto dogoditi i da će zaista izmestiti farmu iz Starog Đurđeva, kao što su tokom svoje predizborne kampanje i obećali, ali to se nije desilo. Ranije smo samostalno uzorkovali vode i nosili na analize, a sada smo uzorkovali i vazduh i očekujemo rezultate stručne analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine, na osnovu koje će pripremiti nove krivične prijave. Jednostavno, vazduh je užasan i to ćemo dokazati – navodi ovaj građanin.

On dodaje da su građani pod utiskom da opština nastavlja da štiti farmu.

– Vlast ne sme ovaj problem da rešava jer je to pod zaštitom krupnog kapitala. Zagađivač je nedavno prijavio prihod za ekološku taksu u iznosu od 200.000 dinara, što je smešno kad pogledate koliko su prihodovali i šta rade u opštini. To je ogromna drskost. Ali naša bitka neće stati jer imamo na stotine dokumenata koji potvrđuju da se ovde radi o zaštiti zagađivača koji otvoreno truje ljude – a ako ja kao osoba kažem da neko truje ljude, zašto me ne uhapse onda, gde je tužilaštvo da kaže da obmanjujem javnost? – pita se Milenko Karlica i dodaje da građani samo traže dostojanstvene uslove za život.

Detaljnije o prvostepenoj presudi, nalazima inspekcije u vezi sa radom farme, primedbama građana i obećanjima lokalne vlasti da će zagađivač biti iseljen čitajte OVDE.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay