Početna Gradske teme Urbanisti odbacili zahtev građana da se sačuva livadica

Urbanisti odbacili zahtev građana da se sačuva livadica

0

Činjenica da su građani podneli 300 prigovora, kao i peticiju sa 1.200 potpisa nije bila dovoljna gradskoj vlasti da očuva zelenu površinu na uglu Jovana Subotića i Kisačke ulice, pa će tu biti sagrađena osmospratnica.

Na javnoj raspravi pred Komisijom za planove, gde je razmatran urbanistički plan bloka oko Ulice vojvode Bojovića, građani su ukazali da je ta zelena površina od nekoliko stotina kvadrata jedina preostala u ovom kvartu oivičenom ulicama Jovana Subotića, Vojvode Bojovića, Bulevarom kralja Petra i Kisačkom, ali urbanisti nisu ni uzeli u razmatranje njihove prigovore, nego su ih sve odbili.

Predstavnici JP “Urbanizam” su kao argument da se jedna od retkih zelenih površina ne samo u ovom kvartu, nego u užem centru grada, pretvori u osmospratnicu, naveli da je tu od ranije planirana stambena izgradnja, tj, da su urbanistički planovi proteklih decenija predviđali trospratnicu, zatim četvorospratnicu, kao i da drugi viši urbanistički planovi predviđaju stambenu zgradu na ovom mestu.

Predstavnica “Urbanizma” koja je čitala razloge za odbijanje 300 prigovora građana rekla je da su ovde “ispoštovani i interesi građana za javnim prostorom”, navodeći kao javne površine Dom zdravlja, Centar za socijalni rad i Osnovnu školu. Kao zelene površine navela je da postoje Dunavski park, Futoški i drugi gradski parkovi, kao i da se u bloku oko Ulice Kraljevića Marka planira park Rotkvarija, koji je inače nedavnom odlukom prepolovljen, time što je dozvoljeno zidanje stambenog kompleksa.

U raspravu se uključio i direktor “Urbanizma” Dušan Miladinović koji je građane pitao gde su bili 1999. ili pre 5-6 godina kada se takođe menjao plan i zašto se tada nisu bunili. On je, govoreći o zelenim površinama, između ostalog rekao da Grad brine o zelenilu, navodeći da se prave dva parka, jedan na Bulevaru Evrope i jedan na Novom naselju. Građane je pitao i zašto bi stavili dečije igralište pored prometne saobraćajnice, ali nije ponudio alternativne lokacije. Tokom javne rasprave, predstavnici Urbanizma su više puta ponovili da je privatni investitor već počeo pripreme i otkup okolnih privatnih parcela.

U povremeno svađalačkoj atmosferi, građani su protestovali što se izlazi u susret investitorima, a ne poštuje se ono što žele stanovnici tog dela grada, navodeći da njihova livadica nije jedini sporni primer gde zelene površine nestaju. Direktor “Urbanizma” je odgovorio da nije istina da se samo izlazi u susret investitorima, uz tvrdnju da daleko više zahteva odbiju i da građani vide samo manji deo koji stigne do planova. Miladinović je građane pozvao da aktivno uzmu učešće u izradi budućih planova susednih kvartova.

Komisija za planove se javno nije izjasnila da li će potvrditi stav “Urbanizma” da se odbiju svi prigovori građana, ali je jedan od članova komisije građanima rekao da “moraju da shvate da se poštuju viši urbanistički planovi, koji na tom mestu predviđaju stambenu izgradnju”. Kakav je stav Komisije znaće se tek kad odluka dođe do Skupštine grada, ali višegodišnja praksa je pokazala da Komisija uvek usvoji preporuke “Urbanizma”, koje su u ovom slučaju da se zelena površina ne sačuva.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/PIxabay