Početna Gradske teme Urbanisti tvrde da EU zna da plaća seču parkića zbog gradnje podzemne...

Urbanisti tvrde da EU zna da plaća seču parkića zbog gradnje podzemne garaže

Nekoliko desetina građana pokušalo je da članove Komisije za planove ubedi da spreče seču 15 stabala zbog gradnje podzemne garaže za potrebe nove zgrade suda koja će se graditi na uglu Maksima Gorkog i Stražilovske.

Oni su na sednici izneli svoje primedbe, ali je utisak da Komisija neće promeniti već donetu odluku da se uklone stabla i dečije igralište, jer je već izdata i građevinska dozvola za zidanje dve podzemne etaže sa 110 parking mesta i šestospratne zgrade.

Kako se moglo čuti od predstavnika JP “Urbanizam” i gradskih uprava koji su takođe bili na sednici, promene urbanističkog plana na koji su građani uložili prigovore samo se donose zbog preparcelizacije, a projekat gradnje je već urađen u saradnji sa Ministarstvom pravde i Evropskom unijom koja, preko IPA projekta, donira novac za gradnju suda.

Na sednici Komisije su građani, koji su tražili da se ne gradi podzemna garaža na prostoru blokovskog zelenila između zgrada u Maksima Gorkog 8-12 i Radničke 13-19, čuli da je Evropska unija upoznata sa time da će im se poseći park i da je zato urgirano da dobiju “zeleni zid zgrade suda”, kao i da su zato urbanisti uspeli da izdejstvuju podzemnu, a ne nadzemu garažu. Rečeno im je i da je plan donet 2017. godine, a da pre toga na javnom uvidu nije bilo ni jednog prigovora građana.

Sednici je prisustvovao i direktor “Urbanizma” Dušan Miladinović koji je, između ostalog, rekao da će se na krovu garaže posaditi nekoliko stabala u betonskim koritima, kao i da će tri ili četiri postojeća stabla biti sačuvana. Novo drveće biće sađeno u već odrasloj dobi, a ne kao mladice. On je naveo i da nije bila odluka “Urbanizma” da se garaža proširuje i na javnu površinu, već se, kako tvrdi, radi o potrebi da se ispoštuju standardi Evropske unije.

– Tu su vrlo specifični uslovi dolaska, odlaska i dovođenja svih optuženih. Urbanizam je dobio idejno rešenje koje smo mi korigovali jer je tu bila predviđena nadzemna garaža. Ipak, u dogovoru sa ministarstvom, uspeli smo ovo da uradimo, da bude ukopana garaža sa zelenilom i drvećem koje ipak daje kvalitet – naveo je Miladinović.

Mada su “Urbanisti” pokušavali da uvere građane da je ovo najbolje rešenje koje mogu da dobiju, stanovnici Maksima Gorkog i Radničke, kao i drugi Novosađani koji su ih podržali, nisu uvereni u to, a ostali su i bez odgovora na mnoga pitanja. Oni se, između ostalog, pitaju kako je uopšte odlučeno da se tu gradi zgrada suda i zašto je potrebna tako velika podzemna garaža, kada je u blizini garaža Spensa koja je skoro stalno poluprazna.

Odluka Komisije za planove o prigovorima građana biće naknadno doneta, a već je izvesno da će biti odbijeni, jer se daleko stiglo sa projektom izgradnje nove zgrade suda, o čemu govori i izdata građevinska dozvola.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay