Početna Gradske teme Uređenje biciklističkih i pešačkih staza na Bulevaru Mihajla Pupina

Uređenje biciklističkih i pešačkih staza na Bulevaru Mihajla Pupina

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, posle nekoliko neuspelih pokušaja, ponovo je otvorila javnu nabavku za uređenje biciklističkih i pešačkih staza na delu Bulevara Mihajla Pupina u Novom Sadu.

Procenjeno je da bi trebalo projektovati ukupno oko 1.090 metara biciklističkih staza, širine dva metra, uz delimičnu ili potpunu rekonstrukciju pešačkih.

U ovom delu grada već postoje biciklističke staze ili se deo pešačkih koristi za kretanje biciklista te je potrebno razdvojiti kretanja pešaka i biciklista. Osim toga, na nekim delovima staze su oštećene pa ih je potrebno rekonstruisati, odnosno projektovati nove, prenosi “Dnevnik”.

Na platou ispred “Norka” i Glavne pošte trebalo bi idejnim rešenjem predvideti posebne staze za kretanje biciklista iza pešačkih podzemnih prolaza na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i ulice Narodnih heroja, uz mogućnost rekonstrukcije nadstrešnice i formiranje takozvanih tunela za bicikliste.

Na deonici od ulice Narodnih heroja do zgrade Banovine, potrebno je razdvojiti biciklističke staze od pešačkih i u saobraćajnom smislu ih regulisati. Kako se u tom delu nalaze poslovni, ugostiteljski i objekti slične namene, trebalo bi predvideti i prostor za parkiranje bicikala, a visinu popločanja na stajalištu uskladiti s visinom poda u niskopodnim autobusima.

Na delu Bulevara Mihajla Pupina od Banovine do Varadinskog mosta, staze bi trebalo urediti i po potrebi proširiti. Planirano je da na deonici od Pionirske do Ive Lole Ribara biciklistička staza bude odvojena linijskim zelenilom, uz pomeranje urbanog mobilijara, a kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno, na taj način bi bio omogućen bezbedniji pešački i biciklistički saobraćaj.

Rok za podnošenje ponuda je 30. oktobar. U slučaju da tender uspe, rok za završetak projekta je 60 do 120 kalendarskih dana, pa izgradnja najverovatnije neće početi do kraja ove godine.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay