Početna Gradske teme Uručena priznanja dobrovoljnim davaocima za 50, 75 i 100 puta datu krv

Uručena priznanja dobrovoljnim davaocima za 50, 75 i 100 puta datu krv

Povodom 14. juna – Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je višestruke dobrovoljne davaoce krvi, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na priznanje za 50, 75 i 100 puta datu krv, kao i kolektive – dobitnike plakete “Široko srce”.

Hvala onima koji su dali ono najvrednije što imaju ne pitajući kome, zašto i šta ja imam od toga. Od njih se možemo učiti humanosti, i velika mi je čast što sam u prilici da ih ugostim, i da im uručimo plakete. Na danšnji dan ”skidamo kapu” onima koji su dali ono što je najpotrebnije drugima u najtežim situacijama. Ovo je jedan od načina da humanost istaknemo u prvi plan” rekao je Vučević i čestitao davaocima Međunarodni dan koji je njima posvećen.

Moto ovogodišnjeg Svetskog dana dobrovoljnih davalaca glasi: „Preduzmi nešto. Daj krv. Daj krv sada. Daj krv redovno“, a u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada ovaj datum obeležava kao i prethodnih godina brojnim tribinama, svečanostima i manifestacijama, uz distribuciju propagandnog materijala posvećenog dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Ovo su heroji današnjice koji zahvaljujući solidarnosti spašavaju ljudske živote. Osnovni cilj naših aktivnosti je da se porodica davalaca krvi stalno širi, i tokom 2016. godine imali smo 2400 prvih davanja”, naglasio je sekretar Crvenog krsta Dragan Lazić i zahvalio se Gradu na snažnoj podršci koju pruža njihovom radu.

Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo devetoro davalaca krvi, za 75 davanja 11 davalaca, a za 50 davanja 19 davalaca. Plaketu “Široko srce” za 2016. godinu dobilo je 9 kolektiva. Prisutnima na prijemu obratili su se i predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratoljub Brkljača, kao i direktorka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine prof. dr Radmila Jovanović, a u ime nagrađenih davalaca Nebojša Jelić koji je inače zaposlen u Zavodu za transfuziju krvi, i do sada je dao 100 i više puta krv.

Izvor: Dnevnik
Foto: Grad Novi Sad