Početna Gradske teme Uskoro besplatan epidural za sve porodilje u Novom Sadu, Betaniju čeka rekonstrukcija

Uskoro besplatan epidural za sve porodilje u Novom Sadu, Betaniju čeka rekonstrukcija

0

betanija_700x

Sve porodilje koje na svet donose bebe u novosadskom porodilištu Betaniji uskoro će moći da dobiju analgeziju pri porođaju.

Iako je odluka Ministarstva zdravlja o besplatnom davanju epidurala svim porodiljama doneta u januaru, tek sada je pronađen način da ona i zaživi u praksi, a nedavno imenovani upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine dr Tihomir Vejnović potvrdio je za Dnevnik da će ova usluga pacijentkinjama biti na raspolaganju već tokom septembra.

On takođe najavljuje i da će vrlo brzo početi rekonstrukcija Zavoda za ginekologiju u starom delu zgrade, kao i kupatila i soba u porođajnom bloku, i ističe da se nada da će posle više godina od izgradnje, dogodine konačno biti završeno “C” krilo novog dela porodilišta.

U novosadskoj Betaniji godišnje se rodi oko 6.500 beba, pri čemu je u proseku između 160 i 170 blizanaca i oko desetak trojki.

– Po nalogu republičkog ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara od januara je obavezno davanje besplatne analgezije svim porodiljama. To je ranije bila vanstandardna usluga, koju su pacijenti plaćali 14.000 dinara. Od januara do danas to je skoro potpuno ukinuto i jedva smo uspeli da se dogovorimo da se od marta davanje epidurala uvede u prepodnevnim satima. Najvrednijem i najplemenitijem delu društva – majkama u porođaju, treba da se maksimalno pomogne, i to profesionalnim odnosom i što humanijem pristupu porođaju i smanjivanju bola pacijentkinje. To je i naša profesionalna obaveza i moralna dužnost. Stoga hoćemo da pokušamo da, uz pomoć anesteziologa i anestetičara Kliničkog centra, organizujemo Službu anestezije za porodilje, koja će raditi i u popodnevnim satima, a krajnji cilj nam je da porodilje mogu da dobiju analgeziju u porođaju tokom 24 sata dnevno. Za sada ćemo bar vratiti mogućnost dobijanja ove analgezije od ujutro do 22 sata – kaže Vejnović.

Betanija ima 10 anesteziologa i 12 anestetičara i taj broj nije dovoljan za davanje epidurala svim porodiljama. Vejnović međuti, kaže da će se, uz pomoć direktora Kliničkog centra Vojvodine dr Ivana Levakova i pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, ipak iznaći način da se uspe u toj nameri.

– Uz preraspodelu anesteziologa na nivou Kliničkog centra, kao i dobru volju naših anesteziologa sa Klinike, verujem da ćemo uskoro moći da obezbedimo analgeziju svim porodiljama. Kolegama sa Klinike sam rekao da ih molim da svi zajedno uložimo jedan procenat entuzijazma, kako bismo imali 100 posto rezultata – najavljuje Vejnović.

Novi upravnik Klinike najavljuje i da će vrlo brzo početi obnova stare zgrade u okviru Zavoda za ginekologiju. Pokrajinska vlada je odobrila pet miliona dinara kako bi se ovaj objekat priveo nameni.

– Tu borave žene pre i posle operacija, a uslovi su loši. Potrebno je da se zamene prozori, poprave podovi i plafoni, instalacije i drugi unutrašnji radovi. Bitno je da je novac obezbeđen i napravljen plan rada – kaže on i dodaje da je takođe plan da se tokom iduće godine nađe rešenje i za završetak “C” bloka koji pripada službi ginekologije.

Među problemima s kojima se svakodnevno muče i zaposleni i pacijenti su instalacije u celom porođajnom bloku nove zgrade, a Vejnović navodi da bezmalo svakog dana pucaju vodovodne cevi. Od početka godine do sada bilo je stotinu poziva kol-centru tehničke službe Kliničkog centra zbog ovih kvarova.

– Imamo 39 soba i dve su van funkcije, a od 29 kupatila, sedam ih je van funkcije. Odmah nakon dodatne procene stanja stručnih službi i procene dinamike izvođenja radova, ući ćemo u postupak popravke instalacije. Rešenje problema ne treba da odlažemo – napominje Vejnović.

Izvor: Dnevnik/021