Početna Gradske teme Uskoro gotovo uklanjanje kritične tačke na Dunavu kod Futoga

Uskoro gotovo uklanjanje kritične tačke na Dunavu kod Futoga

0

Otklanjanje prvog “uskog grla” za plovidbu Dunavom u Srbiji, a to je kod Futoga, biće završeni za dvadesetak dana, a u martu će početi i sređivanje kod Čortanovaca, izjavio je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević i najavio da će svih šest kritičnih tačaka na Dunavu biti otklonjeno do kraja 2020.

Šest kritičnih tačaka za plovidbu između Beograda i Bačke Palanke su Futog, Susek, Arankina Ada, Beška, Čortanovci i Preliv.

“Radovi su počeli prošle godine na sektoru Futog i nismo imali nikakvih problema tokom njihovog izvođenja. Futog je bio prvi jer je najproblematičniji sektor. Radovi će biti završeni za dvadesetak dana”, rekao je Kovačević.

Dodao je da su zvanično počele pripreme za prelazak na sektor kod Čortanovaca.

“Imamo neke probleme tehničke prirode tako da bi trebalo u martu da započnemo radove na tom sektoru. U predviđenim smo rokovima i do kraja 2020. svih šest kritičnih sektora će biti urađeno”, naveo je Kovačević.

Kako dalje navodi, nakon toga će čitav sektor Dunava u Srbiji ispunjavati najstrože međunarodne standarde, što znači da nećemo imati obustave plovidbe ni u uslovima izuzetno niskog vodostaja.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay