Početna Gradske teme Uskoro gradnja saobraćajnica na Podbari i Sajlovu

Uskoro gradnja saobraćajnica na Podbari i Sajlovu

0

Izgradnja novih ulica i komunalno opremanje starih, mostovi, izgradnja kanalizacije, dečja igrališta, neke su od ostvarenih stavki iz Programa uređivanja građevinskog zemljišta za 2019. godinu, a koje Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) ističe u svom prednovogodišnjem saopštenju. Kako iz UGZI-ja naglašavaju, godina na izmaku bila je „u znaku uspešne realizacije planiranih investicionih aktivnosti, izuzetno važnih za urbani razvoj grada Novog Sada”.

Tako je, navodi se u dopisu javnosti, izgrađeno više od deset kilometara novih saobraćajnih površina, a kroz redovno održavanje puteva asfaltirano je 72 kilometara saobraćajnica. Izgrađena su i dva nova bulevara, Sentandrejski i Bate Brkića, a znatan broj ulica, među kojima i Bulevar despota Stefana, Tolstojeva, Ruđera Boškovića, Josifa Runjanina, Jovana Hranilovića, Drvarska, Nova u Veterniku, Ratarska i Industrijska na Čeneju, kao i tri ulice u Podgrađu, potpuno je opremljen komunalnom infrastrukturom.

Iz UGZI ukazuju na to da je bezbednost u saobraćaju podignuta na viši nivo izgradnjom kružne raskrsnice u Sremskoj Kamenici kod Instituta, kao i izgradnjom biciklističke staze između Futoga i Begeča. Gradska uprava komunalno je opremila i kapitalne objekte, kao što su zgrada RTV-a, Kineska četvrt, objekti za izbegla lica u Veterniku, Naučno-tehnološki park. Novac je uložen i u parterno uređenje Budisave, Kovilja i Stepanovićeva. U 2019. godini, napominju iz Uprave, uređen je deo Podgrađa kod Vojne bolnice, a sanirana je i viseća osmatračnica na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Kako najavljuju iz UGZI, u narednom periodu planira se izgradnja novih mostova, a 2019. godine je potpuno rekonstruisan Sentandrejski most preko Kanala DTD, popravljene su pešačke staze na Mostu slobode, dok su svi mostovi prošli stručni pregled s ocenom stanja i predlogom mera zaštite. Iz Uprave podsećaju na to da je „Žeželjev” most dobio i planirane pristupne saobraćajnice.

U dopisu javnosti dodaje se da je velika pažnja posvećena uspostavljanju jednakih komunalnih standarda na celoj teritoriji grada, te je tako izgrađeno više od 30 kilometara kanalizacione mreže na Adicama, u Veterniku, na Klisi i u Rumenki. Izgradnja javnog osvetljenja oličena je u više od 600 novih stubova s LED izvorom svetla na novoizgrađenim saobraćajnicama, ali i u delovima Petrovaradina, Veternika, Adica, Kovilja, Sremske Kamenice, Sajlova. Kako ističu u UGZI, lane je Novi Sad prvi put dobio solarno javno osvetljenje, te tako 100 svetiljki tog tipa osvetljava dečja igrališta i autobuska stajališta na 46 lokacija u gradu.

Postavljena su tri nova semafora – na Bulevaru Evrope, Bulevaru kralja Petra Prvog i u Preradovićevoj ulici u Petrovaradinu, dok su dva trenutno u izgradnji u Ulici Novosadskog sajma. Novcem kojim je Uprava raspolagala izgrađeno je i sedam basket-terena, dve teretane na otvorenom i skejt-park za decu, dok je skejt-park za odrasle u potpunosti rekonstruisan. Popravljeno je oko 100 postojećih dečjih igrališta i izgrađeno šest novih s inovativnim sadržajima, a postavljeno je i 150 klupa i više od 300 korpi za otpatke.

Kako kažu iz Gradske uprave za građevinsko zemljšite i investicije, u toku su kapitalne investicije izgradnje, rekonstrucije i opremanja produžetka Bulevara Jovana Dučića, Ulice Marka Miljanova, Ulice Sonje Marinković u Sremskoj Kamenici, parka na Novom naselju, prečistača otpadnih voda u Begeču, koje bi trebalo da budu završene tokom godine. U Upravi očekuju da uskoro počne izgradnja saobraćajnica na Podbari i Sajlovu, kao i infrastrukturno opremanje stambenog bloka za pripadnike snaga bezbednosti na Jugovićevu. „Za znatan broj budućih investicionih poduhvata, kao prvi neophodan korak ka realizaciji, u izradi je projektno-tehnička dokumentacija, čijim završetkom će se stvoriti uslovi da se u budžetu opredeli novac i za same radove”, dodaje se u saopštenju.

Po rečima načelnika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mandića, sve navedene investicione aktivnosti pokazuju da Grad Novi Sad ima nameru da kvalitet komunalne infrastrukture dovede na visok nivo.

– Primarni cilj nam je uspostavljanje najviših komunalnih standarda, koji moraju biti jednaki za sve naše sugrađane, a u tom pravcu i još jačim tempom nastavićemo i u narednom periodu – izjavio je Mandić, a preneto je u saopštenju UGZI-ja.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay