Početna Gradske teme Uskoro obavezno zakazivanje kod pedijatra u domovima zdravlja “Novi Sad”

Uskoro obavezno zakazivanje kod pedijatra u domovima zdravlja “Novi Sad”

0

doctor-1149150_640

Pregledi na svim odeljenjima pedijatrije u objektima Doma zdravlja “Novi Sad” od sledećeg ponedeljka biće obavezno unapred zakazati.

Roditelje koji su danas došli u objekat “Zmaj Ognjena Vuka” dočekalo je obaveštenje o obaveznom zakazivanju i zdrave i bolesne dece na Pedijatriji, kako bi se rešio problem čekanja. Preglede roditelji zakazuju lično ili telefonom kod sestara svojih izabranih lekara od 7 do 9 i od 13.30 do 15 časova svakog radnog dana. Ovo je uvelo dileme kod roditelja – da li će uspeti da zakažu i za kada, šta će biti s decom kojoj hitno treba pregled, kao i ko utvrđuje koji slučaj je hitan, a koji nije.

Na obaveštenju u ustanovi navedeno je da će prednost, kao i dalje, imati hitni slučajevi, te da se redosled zakazivanja ne uzima kao obavezan i primanja pacijenata se utvrđuju na osnovu prioriteta. Kako za “021” kaže načelnica pedijatrije dr Vesna Vuleković, na nivou ustanove je odlučeno da se uvede zakazivanje pregleda sve dece, kako bi organizacija bila bolja, a roditelji čekali kraće.

Cilj je da sestra koja zakazuje zna zašto pacijent dolazi – da li je hitno, uput ili kontrola, kako bi napravila redosled dolazaka i skratila vreme čekanja u čekaonici. Od 14. marta će praksa zaživeti u svim objektima i videćemo kako će se prihvatiti. Naravno, nećemo i ne možemo da čekamo pet dana da pregledamo nekog ko je bolestan, već je svrha da u tom danu sestra napravi satnicu da pacijenti ne čekaju od 7 do 9, već da se zna ko je prioritet tog dana i kada će doći na red – kaže doktorka i očekuje da će broj pacijenata ostati isti, a samo će satnica u čekanju biti mnogo kraća.

Hitni slučajevi će biti primljeni odmah, kako je, kaže dr Vuleković, praksa bila i ranije.

Bliže se pripreme za predškolce, vakcinacije, ima i dalje dosta slučajeva gripa – čisto da se dobro pripremimo i organizujemo. Želimo da obavestimo građane da kontaktiraju sestre svojih lekara od 7 do 9 i da vidimo kako će ići – objašnjava načelnica Pedijatrije DZ “Novi Sad”.

Iskustva roditelja već danas pokazala su da ova praksa može da ima smisla, s obzirom na to da su pojedini uspeli da zakažu termin danas za danas.

Inače, obavezno zakazivanje ranije je postojalo u pojedinim objektima doma zdravlja, ali je bilo ukinuto jer sestre nisu uspevale da odgovore na sve pozive. Dodajmo još, roditelji su do sada dolazili bez zakazivanja i čekali u redu, a oni čija su deca bila hitan slučaj su dolazili preko reda.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com