Početna Gradske teme Uskoro osam novih semafora

Uskoro osam novih semafora

0

Uprava za građevinsko zemljište i investicije u poslednjih nekoliko dana je raspisala nekoliko javnih nabavki za projektovanje semafora na nekoliko pešačkih prelaza i raskrsnica u Novom Sadu.

Tako se traži projektant za semafor na pešačkom prelazu kod Eletrotehničke škole u Futoškoj ulici, kao i za postavljanje semafora na raskrsnici Temerinske, Dositejeve i Almaške ulice na Salajci.

UGZI je raspisao i tender za tehničku dokumentaciju za semafore na raskrsnicama ulica Novosadskog sajma i Mičurinove, Novosadskog sajma i Bore Prodanovića, kao i Bulevara Evrope i Ulice Branka Bajića.

Semafor će biti postavljen na raskrsnici Jevrejske ulice i Ulice Vase Pelagića. Ovaj pešački prelaz od ranije ima saobraćajnu signalizaciju, ali izgleda da to nije bilo dovoljno da uspori vozače, pa sada Uprava za investicije projektuje prelaz sa semaforom.

Takođe, tenderi su raspisani i za kontrolu tehničke dokumentacije za dve raskrsnice za koje se već prave projekti i to za ugao Savske i Temerinskog puta na Klisi, kao i Novosadskog puta i Sonje Marinković u Veterniku. Semafor na Klisi projektuju firme “Set” iz Šapca i “Geodata” iz Obrenovca po ceni od 536.400 dinara, a u Veterniku preduzeće “MXM – projekt” iz Novog Sada po ceni od 648.000 dinara.

Podsetimo da je UGZI ranije ove godine završio tendere za projekte semafora na uglu Novosadskog puta i Stevana Sinđelića i na raskrsnici Novosadskog puta i Šumske u Veterniku. Ove semafore projektuju firme “Šidprojekt” iz Šida, “Andzor engineerig” iz Novog Sada i “Geopanonija” iz Novog Sada po ceni od 895.800 dinara.

Inače, u aprilu je bio tender za gradnju semafora na uglu Futoške i Nikole Tesle, ali je postupak obustavljen jer nije bilo nijedne ispravne ponude. Vrednost izgradnje semafora na ovoj lokaciji je procenjena na 7,3 miliona dinara, a jedini ponuđač JKP “Put” sa podizvođačima “Invest-inženjering” i “Geotehnika” iz Novog Sada je tražio 8,8 miliona dinara, što nije bilo prihvatljivo. UGZI još nije raspisao novu javnu nabavku za gradnju ovog semafora.

S druge strane, UGZI je još polovinom aprila sklopio ugovor o izgradnji semafora na uglu Vojvode Stepe i Bate Brkića sa firmom “Invest inžinjering” i podizvođačem “AB & CO geoszstems” da se za 9.1172.098 dinara. Semafor je u međuvremenu postavljen, ali još nije proradio.

Autor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay