Početna Gradske teme Uskoro počinje primena vakcina sa Kube

Uskoro počinje primena vakcina sa Kube

inekcija

Primena vakcine sa Kube koja se koristi u terapiji protiv karcinoma pluća počeće u narednih nekoliko dana, najavilo je Ministarstvo zdravlja.
Lek će se davati u Institutu za plućne bolesti KCS, Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, i u KBC Bežanijska kosa. Vakcinu će dobiti 30 pacijenata kojima je upravo utvrđen četvrti stadijum bolesti, pa lekari moraju da odrede ko će među prvima dobiti lek, objašnjava direktor Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici dr Branislav Perin.

Doktor Perin kaže da će za sada lek biti obezbeđen samo za bolesnike kojima je tek uspostavljena dijagnoza četvrtog stepena adenokarcinoma pluća, tako da oni pacijenti koji su već dobijali neku vrstu terapije ne mogu da dobiju vakcinu.

Da bi dobili vakcinu, bolesnici moraju da ispune još neke kriterijume, da budu u dobroj kondiciji i da imaju negativan receptor faktora rasta.

Bolesnici ne treba da se sami javljaju u Institute, već će doktori na osnovu medicinskih kartona pozivati kandidate koji ispunjavaju uslove vakcinisanja.

Kako doktor Perin ističe, vakcina se još istražuje, tako da nikome ne mogu da garantuju potpuno izlečenje, ali dodaje da vakcina može značajno da produži život. Rak pluća jedna je od najčešćih malignih bolesti koja pogađa stanovnike Srbije.

Autor: RTV
Foto: Ilustracija, flickr.com