Početna Kultura Nedelja norveške književnosti u Srbiji

Nedelja norveške književnosti u Srbiji

0

judzin-suljgin

U sredu, 9. decembra 2015. godine, s početkom u 19 časova, u Zavodu za kulturu Vojvodine, ZKV i Srpski PEN centar organizuju književno veče norveškog pisca Judžina Šuljgina, jedne od najznačajnijih figura Međunarodnog PEN-a poslednjih decenija.

Judžin Šuljgin će razgovarati sa čitaocima i pročitati odlomak iz svog nedavno objavljenog romana Od drugog sveta, a o njemu, njegovim knjigama i aktivnostima u Međunarodnom PEN-u govoriće Vida Ognjenović, Vladimir Kopicl i prevodilica Mirna Stevanović.

Književno veče Judžina Šuljgina u Novom Sadu održava se u okviru Nedelje norveške književnosti koju od 8. do 12. decembra u nekoliko gradova Srbije organizuje Srpski PEN centar zajedno sa partnerskim institucijama.

Judžin Šuljgin je velika figura Međunarodnog PEN. Dugo godina bio je generalni sekretar Međunarodnog PEN, a od pre tri godine je počasni potpredsednik Međunarodnog PEN. U Međunarodnom PEN posebno je bio angažovan kao predsednik Komiteta Pisci u zatvoru. Kao predsednik ovog komiteta putovao je u mnoge krajeve sveta nastojeći da pomogne akcije oslobađanja pisaca, izdavača i novinara.

Šuljgin je napisao sedam romana i dve knjige priča. Najvažniji romani: Kavez za zečeve, Dan kada je počeo sneg, Sećanje na Mirelu, Federiko, Federiko, Salto mortale i Od drugog sveta.

Njegova knjiga priča Devojka sa breskvama privukla je veliku pažnju kritike i publike.

Zajedno sa Elizabet Eide, priredio je antologiju Gorki bademi koja sadrži tekstove pisaca poreklom iz Kabula. Knjige Judžina Šuljgina prevedene su na turski, nemački, ruski i slovački jezik. Godine 2014. Šuljgin je dobio počasnu nagradu Udruženja norveških pisaca.

Autor: RTV
Foto: kultur-vojvodina.org.rs