Početna Gradske teme Uskoro popravka Miletićevog i još nekoliko spomenika u Novom Sadu

Uskoro popravka Miletićevog i još nekoliko spomenika u Novom Sadu

0

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada raspisao je tender za radove na spomeniku Svetozaru Miletiću i još nekoliko spomen-obeležja.

U konkursnoj dokumentaciji se navodi da je potrebno ukloniti naslage prljavštine sa figure i postamenta spomen-obeležja na Trgu slobode, popuniti naprsline i naneti zaštitni sloj na spomenik. Rok za izvođenje radova je najviše 130 dana, a procenjena vrednost radova je 4,5 miliona dinara sa PDV-om.

Zavod je istovremeno raspisao i tender za izradu projekta konzervatorskih radova na spomeniku Svetozara Miletića. Pobednik ovog tendera će imati rok da završi posao do 30. septembra, a procenjena vrednost radova je 160.000 dinara sa PDV-om.

Na osnovu ovih rokova se može zaključiti da će popravka spomenika početi u oktobru.

Drugi spomenici i spomen-obeležja

Zavod pored popravke spomenika jednom od vođa Srba u Austro-ugarskoj u XIX veku, tenderom traži i firme koje će popraviti još nekoliko spomen-obeležja.

Tako se traži firma koja će sanirati spomen-groblje boraca Narodnooslobodilačkog rata koji sadrži 280 nagrobnih spomenika. Vrednost ovih radova procenjena je na sedam miliona dinara sa PDV-om.

Takođe, traži se i firma koja će obnoviti nagrobne spomenike Feliksa Parčetića na Katoličkom groblju i Koste Jorgovića na Jevrejskom groblju, a procenjeno je da će to koštati 430.000 dinara sa PDV-om.

Takođe, novosadski Zavod za zaštitu spomenika javnom nabavkom traži firmu koja će izraditi repliku spomenika Anatolija Rezenšilda u vrednosti od 1,5 miliona dinara sa PDV-om, firmu koja će sanirati spomenik “Poljubac” ispred Muzeja grada na Petrovaradinskoj tvrđavi, što je procenjeno da će koštati 500.000 dinara sa PDV-om, kao i nekog zainteresovanog da uradi popravke na srednjovekovnoj crkvi na lokaciji “Klisa” u Starim Ledincima po ceni od pet miliona dinara sa PDV-om.

Izvor: 021
Foto: Pixabay