Početna Gradske teme Uskoro postavljanje spomenika Momčilu Tapavici

Uskoro postavljanje spomenika Momčilu Tapavici

Postavljanje spomenika Momčilu Tapavici kod Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje već uveliko kasni, ali se najavljuje da će to biti učinjeno uskoro, jer se radovi privode kraju.

Iako je svečano otvaranje spomenika arhitekti i jedinom Srbinu učesniku prvih Olimpijskih igara najavljeno za početak juna ove godine, to se još uvek nije dogodilo. Prvi datum za postavljanje spomenika bio je maj 2018. godine, ali je u međuvremenu postavljena samo bista.

Direktor Matice srpske Dragan Stanić objašnjava za 021.rs da je deo posla za koji su bile angažovane gradske službe rađen sporije nego što se očekivalo.

“Danas će biti doneta još jedna odluka kako bi se skratio postupak gradskih službi. Očekujem da do kraja nedelje bude urađena i poslednja stvar, pošto je preostalo još samo da se nabavi jarbol, što će biti urađeno jednim drugim postupkom”, navodi Stanić.

Posao za koji su bile zadužene gradske službe odnosi se na sređivanje postamenta. Međutim, sve se odužilo zbog kiše, čekanja da se prostor osuši, a potom i nešto sporijeg rada. Stanić dodaje da kada se obave i poslednje procedure, finansijeri i svi zainteresovani će biti obavešteni o svečanom otvaranju.

Procenjena vrednost radova iznosi 1,5 miliona dinara sa PDV-om. Prethodno, problem je postojao i sa tehničkim izvođenjem radova, zbog čega je traženo da oni budu izvedeni u skladu sa autorovim zahtevima i samim projektom.

Podsetimo, sama bista ukazuje na životno delo Momčila Tapavice, odnosno na ono po čemu je ostao upamćen, a to su arhitektura i Olimpijske igre. Postament od kružnih betonskih formi podseća na olimpijske krugove, dok vertikalni postament sa bistom asocira na zgradu Matice srpske, koju je projektovao upravo Tapavica.

Momčilo Tapavica rođen je u Nadalju 1872. godine, a školovao se u Novom Sadu i Budimpešti. Projektovao je zgrade, kako u Novom Sadu, tako i u Crnoj Gori.

Jedini je Srbin koji je učestvovao na prvim Olimpijskim igrama 1896. u Atini, i to kao član Kraljevine Ugarske. Osvojio je bronzu u tenisu, četvrti je bio u rvanju, dok je u dizanju tegova bio peti.

Dok je radio na obnovi Poreča oboleo je od žutice i preminuo 1949. godine. Jedna ulica u Novom Sadu, na Novom naselju, ponela je njegovo ime.

Izvor: 021
Foto: Printscreen