Početna Gradske teme Uspešna saradnja Galerije Matice srpske i MIJ-a

Uspešna saradnja Galerije Matice srpske i MIJ-a

0

Galerija-matice-srpske

Stručnjaci Sektora zaštite umetničkog fonda Galerije Matice srpske iz Novog Sada će danas i sutra vršiti preventivnu konzervaciju i restauraciju dela likovnog fonda Muzeja istorije Jugoslavije (MIJ).
Deset umetničkih slika koje će biti predmet preventivne konzervacije posetioci će imati priliku da vide na izložbi posvećenoj obeležavanju 70. godina od pobede nad fašizmom “Umetnost kao otpor fašizmu” autora muzejskog savetnika u MIJ-u Dragoljuba Kuprešanina.

“Naša saradnja je uspešan primer kako se partnerskim radom i poštovanjem istih vrednosti mogu obaviti važni poslovi u oblasti zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa, kao i kako se jačaju institucije”, kaže direktorka MIJ-a Neda Knežević.

Ona dodaje da je jedna od osnovnih vrednosti MIJ-a i Galerije Matice srpske je dostupnost, “na taj način se osigurava uključenost nove publike, jer svi imaju pravo na korišćenje nasleđa i na doprinos njegovom obogaćivanju”.

Konzervatorski tim Galerije Matice srpske restauriraće slike sa temama Narodno-oslobodilačke borbe, među kojima su platna Mladena Josića, Ismeta Mujezinovića, Đurđa Teodorovića, Marijana Detonija i Joze Jande sa početka 50-tih godina, vremena takozvanog “socijalističkog realizma” u sferi kulture i kulturne politike, ali i slikarska dela nastala par decenija kasnije poput slike makedonskog umetnika Vaska Taškovskog iz 1981. godine.

“Galerija Matice srpske kao jedan od najstarijih i najbogatijih umetničkih muzeja veliku pažnju poklanja preventivnoj zaštiti, ali i kvalitetnoj konzervaciji i restauraciji zasnovanoj na visokim naučnim standardima”, ocenjuje upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.

Ona kaže da im je namera da unaprede brigu o delima likovne umetnosti, ne samo ona pod njihovim krovom nego i u drugim ustanovama, pa su prihvatili poziv MIJ-a da tom zajedničkom akcijom ukažu na mogućnosti međuinstitucionalne saradnje i jačanje institucija kroz udruživanje kapaciteta.

“U ovom slučaju ujedinili smo vrednosti kolekcije Muzeja istorije Jugoslavije i kvalitet konzervatorskih stručnjaka Galerije Matice srpske”, zaključila je Palkovljević.

Otvaranjem te izložbe započeće i muzejska manifestacija “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” u kojoj učestvuje i Galerija Matice srpske.

U pripremi izložbe udružile su se dve institucije svesne da je zaštita kulturnog nasleđa osnov za njegovu prezentaciju.

Autor: Tanjug